Algoritmično razmišljanje

Iz učnega načrta za 2. triado pri predmetu neobvezni izbirni predmet računalništvo sem si izbrala sklop algoritmi. Učna ura je primerna za uvod učencev v algoritmično razmišljanje in programiranje. Učenci bodo spoznali, kaj sploh pomeni algoritem, naučili se bodo tudi zapisovati algoritme. Spoznali bodo, da računalnik sledi korakom in da “dela točno tako kot mu naročimo”. Nato bodo rešili nekaj nalog iz code.org, na koncu pa bodo za preverjanje učnih ciljev rešili še učni list.

Operativni cilji

  • razumejo pojem algoritem,
  • znajo z algoritmom predstaviti preprosto opravilo,
  • algoritem predstavijo simbolno (z diagramom poteka) ali s pomočjo navodil v preprostem jeziku,
  • sledijo algoritmu, ki ga pripravi nekdo drug.

Na začetku ure učencem povemo, da bomo spoznali, kaj je algoritem in kako delujejo programi. Povemo, da računalnik sledi korakom točno tako, kot mu rečemo in da zaporedju korakom pravimo algoritem.

Sledi prva aktivnost v učilnici, ki jo izvedejo brez računalnika. V zadnji del učilnice postavimo nek predmet, do katerega bodo učenci vodili učitelja po navodilih. Ta predmet so lahko npr. bonbončki, ki jih na koncu razdelimo učencem. Učitelj se postavi v sprednji del učilnice, nato pa ga morajo učenci z navodili voditi do bonbonov, npr. stopi korak naprej, korak desno,… Učilnico obravnavamo kot labirint. Ta aktivnost je uvod v vaje, ki jih bodo potem reševali na računalnikih.

Nato začnejo z vajami iz code.org in sicer Minecraft: Voyage Aquatic (direktna povezava: minecraft: voyage aquatic). Tam rešijo stopnje od 1. do 4., učno močnejši, oziroma uspešnejši učenci lahko rešujejo tudi ostale stopnje. Koliko stopenj rešijo učenci lahko tudi prilagodimo glede na to, kako uspešno rešujejo.

1. stopnja:

2. stopnja:

3. stopnja:

4. stopnja:

Na koncu učenci še rešijo učni list, s katerim preverimo, če so uspešno dosegli učne cilje.

Učni list:

Rešitve učnega lista:

Učno uro zaključimo tako, da preverimo rešitve učnega lista in povzamemo, kaj smo se naučili.

Viri:

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost