KV8: E-šolstvo

Pri tej nalogi sem preko navodil testiral dve okolji za načrtovanje in vodenje evidenc – eAsistent in Lo.Polis.

V eAsistentu sem testiral module eDnevnik, eRedovalnico, Razrednik, Letna priprava, Komunikacija in Spletna učilnica, v Lo.Polisu pa module Dnevnik, Redovalnico, Oddelek in Načrtovanje dela. Naloge so bile pri obeh storitvah zelo podobne, zato sem lahko prek te naloge primerjal, katera se mi zdi bolj pregledna in uporabna.

eAsistent

V modulu eDnevnik je urnik, ki prikazuje tedenske obveznosti – učne ure in dogodke. Vanj je možno kot učitelj dodajati učne ure in dogodke. Pri dodajanju učne ure določimo, določimo za kateri razred učna ura je in napišemo opis ure. Pri dodajanju dogodka določimo število ur ter kateri oddelki in učitelji so pri dogodku prisotni. Poleg tega lahko vpišemo manjkajoče učence, pohvale in izboljšave ter domače naloge. V modulu eRedovalnica učencem vpisujemo ocene za 1. ali 2. ocenjevalno obdobje ter za ustno ali pisno oceno. Poleg tega vpisujemo prihajajoča ocenjevanja znanja. V modulu Razrednik lahko določimo dežurne učence in učencem interesne dejavnosti. V modulu Letna priprava učnim uram dodajamo opis, modul Komunikacija pa je namenjena komunikaciji med strarši otroci in učitelji ter ostalim šolskim delavcem ter obvestilom. V modulu Spletna učilnica lahko objavljamo učno gradivo in naloge.

Lo.Polis

Modul Dnevnik je zelo podoben eDnevniku pri eAsistentu. V urnik lahko dodajamo ure pouka in dogodke. Dodajamo lahko tudi naloge, razlika pa je ta, da lahko dodajamo tudi ocene. Tudi modul Redovalnica ima podobno funkcijo kot eRedovalnica, Modul oddelek je namenjen pregledu ur in domačih nalog oddelka, podatkih o učencih ipd. Posameznim učencem lahko dodajamo predmete ali pa predmet dodamo večim učencem naenkrat. Namen modula Načrtovanje dela pa je dodajanje podatkov za posamezne učne ure in dodajanje učnih sklopov ter ciljev.

Primerjava in osebno mnenje

Po primerjavi lahko rečem, da mi je eAsistent nekoliko bolj všeč, a ni velike razlike, saj se mi zdita obe okolji zelo podobni. Ena stvar, ki mi pri eAsistentu ni bila všeč, je, da ima zelo veliko modulov in verjamem, da veliko funkcij, ki jih nikoli zares ne uporabiš. Glede tega se mi zdi Lo.Polis bolj pregleden in lažje za razumeti. Po drugi strani pa se mi zdijo funkcije eAsistenta lažje razumljive in jih je lažje izvršiti z manj kliki in manj nepotrebnega tipkanja. Poleg tega izgled eAsistenta pripomore k lažjem delu, saj se mi zdi bolj pregleden (kljub prevelikem številu modulov). Omenil bi pa še priročnost modula Komunikacija pri eAsistentu – možnost sporočanja in obvestil, ki pri Lo.Polisu niso mogoče. Menim pa tudi, da hkrati težko ocenim, kateri mi je bolj všeč, saj je veliko funkcij, ki jih tekom te naloge nisem preizkusil. Lažje bi ocenil priročnost eAsistenta in Lo.Polisa, če bi oba aktivno uporabljal nekaj dni ali tednov. Sicer pa se mi ta naloga zdi zelo uporabna – da se že kot študent spoznam z obema okoljema in si ustvarim prvo mnenje.

KV8: E-šolstvo © 2022 by Luka Frelih is licensed under CC BY-ND 4.0

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost