MULTIMEDIJA IN ROID

Letak za učence za izbirni predmet iz računalništva (ROM):

Definicija: računalnikar – strokovnjak za računalništvo, organizator – kdor kaj organizira, informacijske dejavnosti – pridobivanje, zbiranje, obdelava in posredovanje podatkov in informacij

ROID je torej strokovnjak za računalništvo, ki organizira, koordinira in vodi informacijsko dejavnost na šoli s pomočjo računalniške tehnologije, nosilec in načrtovalec uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije v šoli.

Vloge ROID-a so vzdrževalec strojne in programske opreme, administrator računalniškega omrežja, učitelj računalništva, načrtovalec uporabe, svetovalec, pomoč ostalim učiteljem, skrbnik, postavljalec in vzdrževalec šolskih spletnih strani ter skrbnik različnih računalniško podprtih programov za šolsko administracijo.

Poleg tega je ROID napredni uporabnik računalnika, nosilec uporabe IKT v šoli in načrtovalec uporabe informacijsko komunikacijske tehnologije v šoli.

Področja dela, ki ga opravlja ROID v okviru  multimedije so:

  • izdelava šolskega časopisa in letakov za šolske predstave
  • objavljane videoposnetkov, fotografij na šolsko spletno stran
  • snemanje šolskih prireditev in hramba zapisov
  • skrbi za objave obvestil na spletni strani
  • obdelava videoposnetkov

Za vsa področja dela, ki ga opravlja ROID mora ta poznati osnove fotografij in videoposnetkov ter njihovo obdelavo. Poznati mora tudi osnove avtorske zaščite. Za izdelavo letakov in časopisov mora imeti znanje o rastrski in vektorski grafiki. Dobro je, da je že prej obdeloval slike ali videoposnetke oziroma izdelal kakšne letale, da lahko svoje delo izvede res kvalitetno.

Iz mojega vidika je delo ROID-a zahtevno, saj ima poleg dela pedagoga tudi ostale zahteve na vseh področjih organizacije in prireditev. Poleg tega mora nuditi pomoč tudi drugim kolegom. Po mojem mnenju ni prav, da še danes delo ROID-a ni čisto definirano. Enako se mi ne zdi prav, da danes delo ROID-a opravljajo navadni delavci na šoli, kot so na primer hišnik, čistilka ali kuharica. Pomembno je, da to delo opravlja nekdo, ki je za to primerno izobražen.

RAČUNALNIŠKA OMREŽJA © 2022 by Neva Kumalič is licensed under CC BY-ND 4.0

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost