Oblikovanje besedil in delo s podatki v oblaku

Oblikovanje besedil in delo s podatki spada v UBE – urejanje besedil pri obveznem izbirnem predmetu računalništvo. Učenci znajo s področja oblikovanja podatkov: izbrati ustrezen računalniški program in ga zagnati, v programu izbrati in uporabiti ustrezen ukaz, z urejevalnikom besedila napisati krajše besedilo in ga oblikovati, poslati sporočilo po elektronski pošti in odgovoriti. S področja dela s podatki pa znajo: predstaviti informacijo z več podatki, našteti različne načine zapisa podatkov.

Medpredmetne povezave

Učenci individualno uporabljajo računalnik za oblikovanje in posredovanje preprostih informacij. Informacije v obliki besedila in slike tudi predstavijo.

To se lahko poveže s slovenščino, likovno vzgojo in angleščino. V povezavi s slovenščino in angleščino bi učenci napisali krajše besedilo v primernem jeziku, na primer predstavitev sebe, šole ali kraja. V povezavi z likovno vzgojo pa bi lahko uredili sliko in jo potem vstavili v besedilo.

Aktualizacija

Danes se veliko uporablja tudi način shranjevanja podatkov v oblaku. Tudi različna besedila lahko oblikujemo v oblaku. To pa lahko naredimo z različnimi aplikacijami: Google Docs za urejanje besedil in Google Slides za urejanje predstavitev, Microsoft Word Online, za urejanje besedil in Microsoft PowerPoint za urejanje predstavitev, ki se povežeta z Microsoft 365 storitvijo, Canva tako za urejanje besedil kot predstavitev. Poleg tega pa bi lahko katerokoli datoteko shranili v oblak – večina šol uporablja storitev Oblak 356 ali Microsoft 365.

Znanja učencev

Zdi se mi, da je za vse učence pomembno, da znajo uporabljati urejevalnike besedil in predstavitev. To je pravzaprav nekaj, kar ljudje v vsakdanjem življenju pogosto potrebujejo, še posebej za nadaljne šolanje in pri veliko različnih službah. Podatki, tako kot podatki v oblaku pa so povsod okoli nas, zato je pomembno, da razumemo kako jih predstavimo in na kakšne možne načine jih lahko zapišemo.

(Skupno 9 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost