KV8: E-ŠOLSTVO

V sklopu aktivnosti KV8 sem preko navodil testirala šolska portala eAsistent in Lo.Polis. V eAsistentu sem testirala module eDnevnik, eRedovalnica, Razrednik in Letna priprava, Komunikacija, Spletna učilnica, v Lo.Polisu pa Dnevnik, Redovalnica, Oddelek in Načrtovanje dela. 

Namen testiranja modulov je, da se že kot študenti s tem srečamo, da vidimo kaj učitelj pri svojem delu uporablja.

eAsistent

V eDnevniku so prikazani tedenski urniki z vsemi učnimi urami in obveznostmi. Lahko vidimo kdaj potekajo ure, kateri so predmeti in kdo jih uči. Lahko dodamo dogodek in mu določimo število ur, prisotne učence in učitelje. Modul eRedovalnica je namenjen vpisovanju ocen, kjer lahko dodamo ali odstranimo ocene, zaključimo ocene, dodamo opombe ali pa vnaprej napovemo ocenjevanje. V modulu Razrednik imamo dostop do vseh oddelkov, dostop do profilov, ocen učencev, kontaktov od staršev, pohval, kazni in ocenjevanja. V tem modulu lahko določiš dežurnega učenca, podaš domače naloge, objaviš razne interesne dejavnosti in dogodke. Pri modulu Letna priprava lahko dopišemo vsebino učne ure, v modulu Komunikacija lahko komuniciraš z učenci in starši, v Spletni učilnici pa objavljaš učno gradivo in domače naloge.

Lo.Polis

Modul Dnevnik je zelo podoben modulu eDnevnik v eAsistentu, funkcionalno se zelo malo razlikujeta, Dnevnik v Lo.Polisu ima enake možnosti za vpisovanje ur, dogodkov, ocen. Modul Redovalnica tudi nima bistvenih razlik od eRedovalnice iz eAsistenta. V modulu lahko napovedujemo ocenjevanje. Modul Oddelek je podoben modulu Razrednik, kjer lahko dodajamo učencem predmete in obratno. V modulu Načrtovanje dela pa lahko dodajamo učne sklope.

Primerjava okolij

eAsistent ima v primerjavi z Lo.Polisom veliko več modulov in funkcij v posameznem modulu. Verjetno je zato začetnemu uporabniku bolj bližji oziroma prijetnejši Lo.Polis, saj je zaradi manj modulov preglednejši. Slaba lastnost pa je, da potrebujemo več klikov za dostop do nekaterih funkcij. Sama sem se v redu znašla v obeh portalih. Bolj domač mi je bil eAsistent, saj sem ga uporabljala že v osnovni in potem še v gimnaziji. eAsistent omogoča tudi modul Spletna učilnica, kar se mi zdi kar velika prednost pred Lo.Polisom, še posebej v zadnjem času, ko smo imeli izobraževanje na daljavo. Drugače pa oba portala zgledala pregledna in dokaj enostavna za uporabo. Se mi pa zdi pa eAsistent za malenkost premaga Lo.Polis glede estetike, kot tudi uporabnosti.

Oba portala sva zelo intuitivna in menim, da se lahko vsak učitelj lahko znajde v obeh.

Mnenje

Obe storitvi sta si glede možnosti in funkcionalnosti precej podobni. Tako pri eAsistentu kot pri Lo.Polisu je nekaj prednosti in slabosti. Kljub temu se mora vsak uporabnik teh storitev navaditi na okolje in njihovo uporabo. Sama sem bolj pristaš eAsistenta, že zaradi tega ker ga poznam in sem na okolje navajena, pa tudi zato, ker z vsakim klikom dobimo natanko to, kar pričakujemo, torej je vodenje po portalu učinkovito in ekonomično. Konec koncev pa sta oba portala primerna za uporabo v šolstvu.

AKTIVNOST KV8: E-šolstvo by Pia is licensed under CC BY-SA 4.0

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost