Multimedija in ROID

Letak za neobvezni izbirni predmet računalništvo

letak računalništvo © 2023 by AnjaL is licensed under CC BY-NC 4.0 

Delo z multimedijo v vlogi ROID-a

ROID ali računalnikar – organizator informacijskih dejavnosti ima zelo raznoliko delo. Skrbi za nemoteno delovanje računalniškega sistema v OŠ, usposablja in pomaga drugim učiteljem in strokovnim delavcem pri uporabi tehnologije, ureja šolsko spletno stran, skrbi za ozvočenje in druge tehnološke pripomočke na šolskih prireditvah in nasploh skrbi za večino stvari, povezanih z računalništvom. Najbolj pogosto ROID hkrati opravlja tudi delo učitelja računalništva, kjer uči 4 predmete, to so NIP računalništvo in OIP urejanje besedil, multimedija in računalniška omrežja.

Znanja, ki jih mora imeti ROID so poznavanje programske opreme, strojne opreme, poznavanje računalniških omrežij, operacijskih sistemov itd. Za delo z multimedijo mora imeti tudi znanja iz področja grafike in grafičnega oblikovanja. Poleg zgoraj naštetih nalog je zadolžen tudi za urejanje npr. šolskega časopisa, raznih letakov in grafična znanja potrebuje tudi za urejanje spletne strani.

Menim, da je delo ROID-a zelo raznoliko in kar obsežno. Mora imeti znanja iz veliko področij, poleg tega pa mora biti iznajdljiv pri iskanju rešitev, saj se tehnologija hitro spreminja in zato tudi njegov poklic.

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost