KV2: DIGITALNI ODTIS IN DIGITALNA IDENTITETA

Vse kar objavimo na spletu, vse kar počnemo na spletu se shrani v digitalni arhiv. Ta arhiv pa žal ni zaseben, zato lahko z njim upravljajo ter iz njega črpajo vsi.

Digitalni odtis je vsebina, ki jo lahko prispevamo sami, ko objavimo slike naših počitnic, uspehov, itd. na družabna omrežja, kot so Facebook, Instagram, Snapchat, itd. K našemu digitalnemu odtisu pa prispeva tudi pasivna vsebina, ki jo zapišejo tako imenovani “piškotki”. S pomočjo teh različni proizvajalci zbirajo podatke o naših napravah. Za varno uporabo spleta je pomembno, da nikoli ne objavimo nobenih vsebin, ki bi nas lahko kadarkoli kasneje kaznovale (težave pri iskanju službe, osramotitev pred vrstniki, itd.). Pred uporabo spleta moramo preveriti nastavitve zasebnosti. Na splet nikoli ne objavljamo svojih osebnih podatkov, kot so naslov, telefonska številka, podatki bančnega računa, gesel, itd. Pomembno je, da se zavedamo dejstva, da karkoli, kadarkoli objavimo na splet, ni nikoli popolnoma izbrisano. Zadnja, ampak zelo pomembna stvar je, da nikoli ne objavimo slike ali kakšne druge vsebine, ki vsebuje koga drugega. Ravno tako kot moramo poskrbeti na svoj digitalni odtis, moramo poskrbeti tudi na digitalni odtis prijatelja, starša, brata, sestre, itd.

Moje osebno mnenje je, da se v šoli premalo govori o varnosti na spletu. Otroci so v današnjem času postavljeni pred telefone že pred osnovno šolo. Tam imajo prost dostop do svetovnega spleta. Vemo, da otroci, ne razumejo nevarnosti sveta, če jim teh ne prej obrazložimo. Ampak tudi samo en pogovor o nevarnostih spleta ne zadostuje. Na primer otroku lahko rečemo “Ne dotikaj se peči, peče” ali pa “Acc” (na kratko), ampak veliko otrok bo to razumelo šele ko bomo to večkrat ponovili, nekateri šele takrat, ko se bo pripetilo najslabše (dotaknili se bodo vroče peči). Isto pa se lahko zgodi tudi na spletu, zato je ta tematika tako bolj pomembna. Otroke oziroma učence bi morali o tem podrobno spoznati, ter jih na to večkrat opomniti. Svet postaja vedno bolj dignatiliziran in kmalu bo edino, kar bodo naši bodoči delodajalci in drugi iskali, ravno naš digitalni odtis. To pomeni, da moramo zanj poskrbeti, saj nas po neki strani definira in bo vplival na več poteh našega življenja.

Moja zadnja misel oziroma želja pa je ta, da bi odrasli zaščitili otroke pred nevarnosti spleta, tako, da bi jim dostop do njega ponudili, le ko bi bili nanj popolnoma pripravljeni.

Viri:

Varniinternet. (b.d.). https://www.varniinternet.si/blog/96-ucna-ura-o-digitalnih-odtisih

Harb, T. (27. 5. 2015). Malčki in tehnologija – digitalni odtis in varnost. telekom.si.https://tehnik.telekom.si/novice/Malcki-in-tehnologija-digitalni-odtis-in-varnost

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost