7. AK: Računalniška omrežja in ROID

Raziskoval sem pet šol, večino na področju primorske. Vsi podatki so pridobljeni iz njihovih uradnih spletnih strani, katerih povezave so dostopne s klikom na ime šole.

Rezultati in opazke analize:

Ime šoleSpletna stranSpletna učilnicaEnotna identifikacijaOblačne storitveUpravljanje VIZ
OŠ Milojke ŠtrukeljWordPressArnes učilnice, Moodlesio.mdm/eAsistent
OŠ Lucijana Bratkoviča Bratuša RenčeWordPressArnes učilnice, Moodlesio.mdm/Lo.Polis
OŠ Srečka Kosovela SežanaWordPressArnes učilnice, Moodlesio.mdm/eAsistent
OŠ IdrijaWordPressArnes učilnice, Moodlesio.mdmOffice 365Lo.Polis
Osnovna šola Frana Erjavca WordPressArnes učilnice, Moodlesio.mdm/eAsistent

Ni šole, ki nebi uporabljala enotne identifikacije sio.mdm, prav tako vse spletne strani uorabljajo WordPress. Za spletne učilnice se uporablja Moodle v Arnesovem okolju. Nekatere šole, naprimer OŠ Idrija uporabljajo oblačne storitve, v splošnem pa teh podatkov na njihovi spletni strani ni na voljo. Kar se tiče uporabe eAsistenta ali Lo.Polisa se uporablja oboje in je razporeditev dokaj uravnovešena, rahlo vodi eAsistent z tri proti dva. Največ težav sem imel pri iskanju ali šola uporablja oblačne storitve in če da, katere.

Znanja roida, področja delovanja, temelji uporabe in osebna refleksija.

O znanjih, veščinah in kompetencah ROIDA je bilo govora že pri vaji številka štiri. Poleg napisanega vselej sledi nekaj dodatkov.

Tudi kar se tiče sodelovanja z drugimi, ima Roid ključno vlogo.

ROID mora biti v stiku z ostalimi učitelji, kar zadeva njihove predmete, sploh takrat ko jim mora priskočiti na pomoč pri spletni učitlnici ali kakšnem zapletu. Sodeluje z učenci kadar gre za skupne objave in avtorske pravice in seveda pri poučevanju svojega razreda pri predmetih vezanih na računalništvo.
Prav tako sodeluje z vodstvom šole. Ključno je, da je seznanjen s tekočimi temami, novicami, problematikami in spremembami, ki se tičejo tehnologije. Vpet je v dogajanje pri pomembnih odločitvah ko gre za nakup (in nameščanje oziroma popravljanje) strojne opreme in digitalnih naprav, pa tudi sicer ima besedo pri svetovanju glede programske opreme in jo nemalokrat na računalnike po šoli namešča ravno on/ona. Skrbi, da so verzije programov licenčne in posodobljene. Roid tudi skrbi za spletno stran šole, pregleduje objave in razreši morebitne zaplete in popravlja stvari, če se kaj zalomi. Poznati mora tudi strokovne termine, vezane na računalniška omrežja in znati mora ustvarjati in ohranjati spletno stran šole, torej tu v ospredje stopi znanje uporabe HTML-ja in CSS-ja.

Ker je dosti novic, komunikacije, obvestil, in storitev vezanih na splet, je ROID nepogrešljiv pri nemotenem delovanju šole same.

This work by Blaž Klinec is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost