2. KV: DIGITALNI ODTIS IN DIGITALNA IDENTITETA

VSEBINA

Naš digitalni odtis sestavlja vse kar delamo na spletu, kar pustimo za seboj pri uporabi digitalnih storitev. Del digitalnega odtisa prispevamo sami z aktivno uporabo profilov na socialnih omrežjih kot so Facebook, Snapchat, TikTok, ipd. To imenujemo aktivni digitalni odtis. Pod pasivni digitalni odtis spadajo piškotki različnih spletnih strani ter ostali podatki, ki jih zbirajo o naših napravah. Pomembno je, da se zavedamo, da vse kar delamo na spletu tam ostane za vedno in neprimerne objave lahko prinesejo posledice na različnih področjih, tako v družbi, šoli kot kasneje pri iskanju službe. Predvsem moramo biti pozorni pri objavljanju osebnih podatkov, kot so telefonska številka, domač naslov in e-naslov. Dobro moramo poznati tudi nastavitve zasebnosti svojega profila, a kljub temu ne moreš nadzorovati, kako s tvojimi podatki ravnajo tvoji prijatelji. Poskrbeti moramo tudi na varno geslo, ki naj bo dolgo vsaj 10 znakov, sestavljeno iz malih in velikih črk, številk in posebnih znakov. Upravljanje z digitalno identiteto je tako kompleksno, da pomoč potrebujejo tudi odrasli, kaj šele otroci.

REFLEKSIJA

Danes, ko je uporaba socialnih omrežij nekaj povsem vsakdanjega in marsikomu predstavlja tudi vir prihodka je težko določiti neko jasno mejo med vsebino, ki je primerna za objavo in stvarmi, ki nam lahko v prihodnosti »škodijo«. To mejo je težko predstaviti učencem, saj oni s tem odraščajo in se prehitro, brez da bi bili ozaveščeni o posledicah soočeni s tem. O tem so zelo slabo ozaveščeni tudi starši, ki marsikdaj objavijo kakšno fotografijo, ki se jim trenutno zdi ljubka, zabavna, ampak ne pomislijo, kako bo to vplivalo na otroka, ko odraste. K tem jih »spodbujajo« tudi »influenserji«, ki z objavami in spletnim oglaševanjem služijo denar ter v očeh marsikoga za malo dela živijo zelo lagodno življenje. Učitelji in ROID-i imajo pri tem zelo pomembno nalogo, saj so ljudje res premalo ozaveščeni o tem. Prav je, da učence že zelo zgodaj začnemo ozaveščati o vseh pasteh spleta, o kakovostnih geslih in kako naj na sploh odgovorno ravnajo na spletu. Prav je, da se že zgodaj začnejo zavedati, da morajo na spletu ravnati odgovorno, da se bodo izognili obžalovanju svojih dejanj.

VIRI:

Spletni ogled. Pridobljeno 15. 6. 2021 s: https://safe.si/nasveti/moja-identiteta-in-zasebnost/spletni-ugled

Identiteta posameznika in osebnost. Pridobljeno 15. 6. 2021 s: https://safe.si/nasveti/moja-identiteta-in-zasebnost

Malčki in tehnologija – digitalni odtis in varnost. Pridobljeno 15. 6. 2021 s: https://tehnik.telekom.si/novice/Malcki-in-tehnologija-digitalni-odtis-in-varnost


To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost