KV6: Oblikovanje besedil in delo s podatki

Kaj pokriva učni načrt za Računalništvo v okviru teme oblikovanja besedil in delo s podatki?

V gimnazijskem kurikulumu je veliko pokritosti dela z podatki in oblikovanjem besedil. Dijaki se naučijo delati z Wordom, PowerPointom in Excelom, kar pokrije osnovne programe za urejanje besedil. V kurikulumu je tudi cel sklop namenjen predstavitvi informacij, kjer se dijaki naučijo kaj so podatki, ter kako delati z njimi (vsaj osnove).

V kurikulumu za izbirni predmet računalništvo v drugem triletju je tudi sklop Podatki, kjer se učenci naučijo kaj so podatki, vendar se ne naučijo ničesar o delu z njimi. Besedil se tudi ne učijo oblikovati.

V kurikulumu za računalniške izbirne predmete, ki si jih lahko učenci izberejo v tretjem triletju osnovne šole, se učenci naučijo osnov urejanja besedil in dela s podatki.

Katere medpredmetne povezave je smiselno načrtovati pri izvedbi?

Pri izvedbi bi bilo smiselno načrtovati medpredmetne povezave z likovno vzgojo (delo s podatki – vektorska in rastarska grafika), slovenščino (pisanje dokumentov v pravilni slovenščini) in angleščino (večina programov ima angleški vmesnik, zato bi se učenci lahko učili strokovne besede iz angleščine).

Kako bi lahko temo aktualizirali in kakšen doprinos bi takšna aktualizacija imela za učence?

Temo bi se dalo aktualizirati z delom v oblaku (Office365, Google Drive, …). Z uporabo tega, bi lahko učenci do svojega in tujega dela dostopali kadarkoli in kjerkoli. S tem bi lahko učenci delali kadarkoli bi dobili navdih, narejeno delo pa bi se avtomatično shranjevalo v oblak, tako da ga ne bi upali izgubiti. Učenci bi lahko tudi drug drugemu dajali povratne informacije, pa tudi učitelj bi lažje spremljal napredek in lažje videl kateremu gre dobro in kateri zaostajalo. Tako bi učitelj lahko lažje vedel komu mora več pomagati.

Katera znanja potrebujejo učenci iz tega področja in zakaj?

Učenci potrebujejo znati osnove urejanja z besedili, saj je to dan danes potrebno pri skorajda vsakem nefizičnem delu. Veliko podjetji išče kader, ki zna delati z računalnikom. Digitalna pismenost postaja zelo iskana kvaliteta v zaposlenih.

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost