Analiza testnih okolij e-šolstva

Kaj sem testirala: Testirala sem dve najbolj uporabljeni okolji za e-šolstvo v Sloveniji, to sta e-Asistent in Lo.Polis. Bolj poglobljeno sem testirala vpis manjkajočih učencev in vpisovanje ocen.

Namen testiranih modulov: Namen vpisovanja manjkajočih učencev služi kot evidenca prisotnosti učencev. Če gre za daljše odsotnosti lahko učitelj to preveri in ponudi pomoč učencu pri zamujenih urah (za katere snovi natančneje pa lahko učitelj preveri pod opis ure, kjer je zabeležil snov, ki jo je obravnaval). Vpisovanje ocen služi tako učiteljem pri delanju statistike, kot učencem in staršem, da lahko sledijo ocenam in uspehu.

Primerjava med storitvama: Ob prvem pogledu sem videla, da ima e-Asistent več modulov kot Lo.Polis. E-Asistent ob levi strani ekrana ponuja zelo veliko opcij, ki jih lahko učitelj izbere, zaradi tega se zdi e-Asistent bolj kompleksen in zahteven. Na drugi strani ima Lo.Polis manjše število ponujenih opcij in se zdi uporabniku prijaznejši. Pri Lo.Polisu se opazi, da je poleg ikon (ob levem robu ekrana) zraven vedno zapisano tudi kaj predstavlja ikona, medtem ko je pri e-Asistentu med delom v osrednjem delu to besedilo ikon skrito, ko pa se z miško pomaknemo tja, pa se razširi in lahko tudi preberemo. Pri testiranju vpisovanja manjkajočih učencev sta se mi zdeli obe storitvi primerni, pri obeh so bili manjkajoči učenci hitro dostopni. Pri Lo.Polisu so se nahajali pod vpisom vsebine ure, pri e-Asistentu pa je ob strani, pod osnovnimi informacijami o uri, z večjimi črkami napisano manjkajoči danes, tako da se lahko tudi tukaj to hitro označi. Pri vpisovanju ocen, pa se mi je zdel Lo.Polis vseeno malo bolj priročen, saj ima pri vpisovanju ure v dnevnik hkrati zgoraj tudi redovalnico in domače naloge, tako je redovalnica takoj pri roki, ko na primer poteka ustno spraševanje. Pri e-Asistentu pa je redovalnica skrita med ikonami ob levi strani ekrana in ni tako priročna (seveda je tudi pri Lo.Polisu redovalnica ob levem robu, vendar se mi zdi dobra bližnjica, ko smo pri sami učni uri). Redovalnici sta približno enaki v obeh modulih, obe primerno pregledni in z hitrim vnosom ocen za posamezno ocenjevalno obdobje, prav tako pa se da tudi hitro zaključiti ocene, podano pa je tudi že samodejno izračunano povprečje, ki je učitelju v pomoč pri zaključevanju. Obe pa sta zelo uporabni za zapisovanje in sporočanje informacij staršem in učencem, ter tudi zato, da učitelji lahko vodijo statistiko in zapisnike.

Lastno mnenje: Storitvi sem uporabljala prvič, tako da sem se pri obeh rahlo lovila, poleg tega pa so bila to testna okolja in kasneje, ko bomo učitelj na šolah bomo imeli svoje realne razrede in svoje konkretne predmete. Vseeno pa menim, da je Lo.Polis začetnemu uporabniku bolj prijazen, saj je pri e-Asistentu potrebno več klikov za dodajanje dogodkov in ur v urnik kot pri Lo.Polisu, zato lahko te stvari opravimo hitreje in tako je tudi enostavneje. Nekatere učitelje, ki niso tako vešči računalniških veščin, bi lahko veliko modulov samo zmedlo. Verjamem, da ko storitev odpreš večkrat in si dobro pogledaš tisto kar rabiš, da bi bil tudi e-Asistent prav tako dobro primeren za uporabo. Morda bi mi bil na koncu e-Asistent še boljši kot Lo.Polis – se mi zdi, da je odvisno tudi od tega, kako ti druga oseba storitev predstavi in koliko časa jo že uporabljaš. Morala bi dalj časa uporabljati eno in potem drugo (na primer eno šolsko leto ali pa pol leta e-Asisstent in drugo leto ali polovico leta Lo.Polis, da bi se lažje odločila). Tukaj pa smo morali tudi sami sproti raziskovati in se znajti, tako da smo bili res skorajda prepuščeni sami sebi za raziskovanje.

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Komentarji: 1

  1. Avatar Zalenka's pravi:

    Anja, dobro ste raziskali uporabniško izkušnjo s storitvama. Opazi se, da ste bili pozorni na stvari, ki jih izkušen uporabnik hitro lahko vzame za intuitivne, pa temu ni nujno tako. Vaša izkušnja vam bo zagotovo prišla prav, ko boste kot ROID na šoli pomagali tudi učiteljem začetnikom pri uporabi storitev.
    Vaša naloga je dobro opravljena.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost