E-šolstvo

Testirala sem storitvi e-Asistent in Lo.Polis.

Nameni verjetno največkrat uporabljenih modulov pri obeh okoljih (eDnevnik/Dnevnik, eRedovalnica/Redovalnica, Razrednik, Oddelek, Letna priprava/Načrtovanje dela) so podobni. Nameni so ročno dodajanje poljubne učne ure in drugih dogodkov na urnik, zapis obravnavane učne snovi v neki učni uri, beleženje manjkajočih učencev, vpis pridobljenih ocen, vpis domačih nalog, vpis pohvale ali graje učencu, napoved ocenjevanja pri posameznem predmetu, določitev rediteljev za posamezen teden in podobno.

Najbolj opazna razlika med e-Asistentom in Lo.Polisom je ta, da ima e-Asistent bistveno več modulov kot jih ima Lo.Polis. Torej je e-Asistent bolj kompleksen. Posledično se novi uporabnik, ki se še spoznava z omenjenima okoljema, hitreje znajde v Lo.Polisu. Vnos učne ure ali dogodka je pri obeh zelo enostaven. Ko klikneš na poljubno uro pri enem ali pri drugem okolju, se odprejo zelo podobne funkcije, kjer označiš manjkajoče učence, vpišeš vsebino ure, dodaš kakšne opombe. Pri e-Asistentu mi je zelo všeč kategorija »pohvale in izboljšave« (v Lo.Polisu česa podobnega nisem zasledila – lahko pa, da sem spregledala), kjer lahko zelo enostavno pohvališ posamezne učence ali pa opozoriš na njihovo neprimerno vedenje, nesodelovanje in podobno. Zraven imaš zapisane tudi nasvete za pisanje pohval/izboljšav, kot na primer »Izogibajte se pohvali, ki otroka primerja z drugimi« in »Izrazimo močno nezadovoljstvo, brez žaljivih besed«. Obe redovalnici sta zasnovani na zelo podoben/skoraj enak način, obe sta pregledni, vnos ocen je zelo enostaven, potrebnih je namreč le nekaj klikov. Ob testiranju obeh okolij sem se vprašala, kako lahko dodam nadomeščanja oziroma označim na urniku, da je neka ura nadomeščanje in ne redna ura. Tukaj me je Lo.Polis pozitivno presenetil, ker lahko v modulu Načrtovanje dela izberemo kategorijo »Nadomeščanja« in potem le še z nekaj kliki realiziram, kar sem si želela. Pri e-Asistentu pa sploh nisem našla, kje lahko to storim. Pri Lo.Polisu sem nevede naletela na eno pomanjkjivost, in sicer ko sem na urnik želela dodati dogodek, sem imela na voljo, da zapišem ceno dogodka. Napisala sem »/« in ko sem želela dogodek objaviti, mi je napisalo, da shranjevanje ni možno, ker obstajajo nekatere napake, ki jih moram popraviti spodaj. Nikjer pa ni bilo označeno, za kakšno napako gre, lahko bi se na primer polje, kamor sem vpisala »/« obarvalo ali kaj takega. Po nekaj minutah in parih izgubljenih živcih sem sama ugotovila, kaj je ta napaka. Ne vem, kako točno je pri e-Asistentu, ker tekom testiranja ni prišlo do nobene podobne napake. Kar se tiče komunikacije z drugimi zaposlenimi, učenci ali njihovimi starši, ima e-Asistent modul »Komunikacija«, Lo.Polis pa modul »Sporočila«. Pri obeh gre za jasna in logično strukturirana modula.

Če torej povzamem, menim, da imata tako e-Asistent kot Lo.Polis podobne funkcije, vnosi podatkov pri obeh so dokaj enostavni. Prvi ima več funkcij, je pa zato na začetku veliko bolj zahteven za uporabo in s svojimi številnimi moduli lahko hitro zmede uporabnika. Ko pa se uporabnik navadi nanj in točno ve, kateri moduli izmed vseh so zanj sploh bistveni (predvidevam, da na primer učitelj računalništva ne bo potreboval modulov kot so »Ravnatelj«, »Svetovalni delavec«, »Vzgojitelj« in še katerih drugih), lahko postane skoraj tako enostaven za uporabo kot Lo.Polis, ki je zelo pregleden. Obe storitvi omogočata tudi enostaven vpogled učencem in staršem v urnik, domače naloge, ocene, izostanke od pouka, dogajanja pri pouku in podobno, kar se mi zdi velik plus za učence, saj imajo veliko informacij v zvezi s šolo na enem mestu, ter tudi za starše, saj jim je to v pomoč, da so obveščeni o šolanju njihovih otrok.

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Komentarji: 1

  1. Avatar Zalenka's pravi:

    Maja, v vaši refleksiji se opazi, da ste se poglobili in raziskali obe storitvi. S kakšno sliko bi morda še bolj pritegnili bralca in s sliko dopolnili misel, ki ste jo zapisali. Vaša naloga je dobro opravljena.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost