4. AK: Multimedija in RIOD

RIOD je kratica za Računalnikar – Organizator Informacijskih Dejavnosti. To je oseba, ki hkrati opravlja več obsežnih funkcij. Skrbi namreč za tehnološki del šolske opreme in vzdržuje vse informacijsko-komunikacijske naprave in programe. Sodeluje z vodstvom šole, kadar gre za nakupe ali vzdrževanje strojne in programske opreme, ter nudi nasvete na vprašanja povezana z računalništvom. Je tudi skrbnik računalniškega omrežja in postavlja (in popravlja oziroma dopolnjuje) šolsko spletno stran. Ima poglavitno funkcijo in je odgovoren, če se kaj, kar je povezano s tem zaplete.

Osebno menim, da je dandanes vloga ROIDA nepogrešljiva. V zadnjih dveh letih je funckija ROID-a zaradi globalne pandemije pridobila na zavedanju pomembnosti. Ljudje se vedno bolj zavedajo pomembnosti tega, da imajo na voljo nekoga, ki jih lahko void iz zagate. Vloga ROID-a je postala bolj kritičnega pomena kot kdajkoli poprej, saj je v tem času moralo vse povezano s tehnologijo delovati brezhibno, drugače bi oviralo optimalen potek pouka.

ROID  mora osvojiti potrebno mero znanja in tudi potrpežljivosti. Pogosto velja prepričanje, da mora biti vedno na voljo vsem učiteljem na šoli, ko se začnejo preglavice pri uporabi računalnikov, hkrati pa skrbi tudi za programsko in strojno opremo, za izgled spletne strani, ter poučuje predmete povezane z računalništvom.

Vse slike, ki sem jih uporabil za izdelavo “plakata” so pobrane iz spletne strani Pixabay in imajo licenco cc0.

This work by Blaž Klinec is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost