PN3: Obravnava programske opreme oziroma aplikacij za poučevanje v 3.triletju OŠ

Uvod

V današnjem hitrem tempu življenja, kjer smo nenehno bombardirani z informacijami, je ključno, da predstavitev ne le prenaša vsebino, temveč tudi učinkovito pritegne in zadrži pozornost občinstva. Estetska privlačnost in dobra oblikovanost predstavitve nista le kozmetična dodatka, temveč ključna dejavnika, ki lahko preprečita odvračanje pozornosti ter občinstvu omogočita, da se bolj osredotoči na bistvo sporočila. Zato je izjemno pomembno, da že pri samem oblikovanju PowerPoint predstavitve posvetimo pozornost njeni estetiki in vizualni privlačnosti, saj lahko le tako dosežemo želeni učinek.

V ta namen sem si za svojo tretjo projektno nalogo izbral temo predstavitve. V gradivu bom predstavil programsko opremo s katero lahko pripravimo predstavitve, nekaj iztočnic in osnov dobrega diapozitiva, ter nekaj tehnik prehodov, ki pritegne pozornost še tako utrujenih poslušalcev.

Za pripravljanje prezentacije imamo na voljo veliko brezpračnih programov, kot so WPS Presentation, Canva, Prezi in MS Powerpoint, ki je brezplačen za osnovnošolce v sklopu ArnesAAI. Vsaka izmed omenjenih aplikacij služi podobnemu namenu vendar se uporaba med nekaterimi dokaj razlikuje. V nalogi bom uporabljal WPS Presentation, saj je meni najbolj poznan in sem suveren v uporabi njegovih funkcij. Podobno predstavitev bom nato predstavil še v drugih aplikacijah za lažjo primerjavo.

Opis in vrednotenje aplikacij

Canva

  • Je dostopna preko interneta le z uporabniškim računom
  • Zelo preprosta uporaba Drag & drop
  • Veliko že vnaprej predloženih stilov in oblikovanih diapozitivov
  • Omogoča enostavno deljenje in sodelovanje znotraj projekta

Problem Canve leži v njeni preprostosti, saj je ustvarjanje težjih in kompleksnejših animacij zelo oteženo. Veliko naprednejših funkcij tudi ni dostopnih za brezplačne uporabnike. Menim, da Canvo lahko uporabimo za pripravo preprostejših prezentacij z učenci, vendar je bolj koristno uporabljati drugo aplikacijo z več prilagodljivosti.

Canva_Ptiči © 2024 by Jure Željko is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Microsoft Powerpoint

  • Eden izmed najbolj razširjenih programov za ustvarjanje predstavitev
  • Industrijski standard z mnogimi gradivi po spletu
  • Enostaven vmesnik za uporabo
  • Integracija ostalih orodij kot so Excel, Word, Outlook in OneDrive
  • Draga licenca za samostojno uporabo

Velika vrjetnost je, da se otroci v osnovni šoli že prej spoznajo z izdelki Office 365 med katere spada tudi Powerpoint. Zaradi tega je morda kakšnim uporaba že malo poznana, kar olajša delo pedagoga. Zaradi prizadevanj javnega zavoda Arnes je uporaba Office izdelkov v izobraževalne namene brezplačna, kar tako nam učiteljem, kot učencem omogoča uporabo Powerpointa tekom celotnega šolanja. Zato je modro že zgodaj začeti z uporabo, saj je bodo veliki večini te spretnosti prišle prav v nadaljnem šolanju. Tudi sam bi za učenje uporabil Powerpoint saj so zaradi prej omenjenih razlogov izkušnje pridobljene pri ustvarjanju, nepogrešljive.

WPS Presentation

  • Brezplačen za uporabo z širokim naborom vnaprej pripravljenih predlog
  • Enostaven vmesnik z širokim naborom funkcij
  • Dobro razširjen, kar koristi pri iskanju dodatnih gradiv po internetu
  • Podobno kot Powerpoint ima možnost povezovanja z ostalimi WPS izdelki kot so Docks (Word) in Sheets (Excel)

Meni osebno najljubši urejevalnik predstavitev saj ima stalno podporo in je brezplačen za uporabo. Nekatere funkcije so malo drugačne kot pri Powerpointu vendar je zelo brezhibni preskos iz enega v drugega. Tudi odpiranje izdelkov narejenih v Powerpointu ne povzroča težav in obratno. Nasploh je zelo dobra alternativa za tiste, ki so navajeni dela v Microsoftovemu okolju vendar nimajo oziroma ne želijo obnoviti licence za uporabo. V šoli bi vseeno uporabljal MS Powerpoint, saj je zaradi ArnesAAI uporaba brezplačna in obstaja manjša možnost zapletov pri prenosu podatkov iz ene aplikacije v drugo

Prezentacija © 2024 by Jure Željko is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Prezi

  • Zelo dinamične predstavitve
  • Nelinearni potek predstavitve, kjer je možno preskakovanje med temami
  • Različen od ostalih, saj ustvarjamo bolj dovršen miselni vzorec
  • Drugačna pot učenja kot pri Canvi, Powerpointu ali WPS

Osebno mi je uporaba Prezi zelo zanimiva, saj je drugačen stil razmišljanja pri kreiranju predstavitve kot pri ostalih. Pri ustvarjanju lahko priskoči na pomoč tudi Prezi AI, ki z dobrimi pozivi generira preprosto prezentacijo. To zelo olajša delo začetnika, saj menim, da ima orodje zahtevnejšo učno krivuljo, kot ostali na seznamu. V šoli bi ga uporabljal, če bi bil bolj suveren v uporabi. Vendar pa se nanj nebi zanašal pri resnejših predstavitvah saj se zdi predstavitev preveč aktivna, ter morda odvrača pozornost on govorca in teme.

Prezi_Ptiči © 2024 by Jure Željko is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nasveti za ustvarjanje kvalitetne predstavitve

Pri vsaki predstavitvi nam za popestritev in lažje sledenje zelo služi prezentacijsko gradivo. Vendar ni vsaka prezentacija dobra, še več, slabo pripravljeno gradivo lahko škoduje naši predstavitvi, saj odvrača pozornost, je težko berljivo ali preveč izzovajoče. Spodaj sem navedel nekaj lastnosti, ki jih imajo dobre predstavitve.

Seveda se razlikujejo predstavitve po namenu (recimo predstavitve z namenom trženja produkta bodo bolj osredotočene na vpadljive barve in animacije, medtem ko predstavitve s poudarkom na učenju vsebujejo več besedila in minimalne animacije)

  • Predstavitev naj ima jasno strukturo (začetek / uvod, sredina / vsebina, konec / povzetek)
  • Uporaba ključnih besed in povzemanje bistev
  • Animiranje le, ko je to potrebno (ne uporabimo preveč animacij saj to odvrača pozornost, ampak le, ko ima smisel; prehod na nov slide, pomembne informacije, razlaga procesa,…)
  • Barvna shema (najdimo barvno shemo 4ih ali 5ih barv, ki ustrezajo naši temi in jih uporabimo za barvanje grafičnih elementov)
  • Skladnost enot (celotna predstavitev naj uporablja enotne animacije in stil. Če želimo zamenjati naj se to zgodi pri menjavi strukturnih elementov recimo ko preidemo iz uvoda v vsebinski del)
  • Uporaba grafikonov in diagramov (pri statističnih podatkih za lažjo vizualno predstavo)
  • Prilagojenost občinstvu (osredotočimo se na razumevanje občinstva)
  • Podpora k govoru (predstavitev je le pomožno gradivo k govoru in se ne smemo nanj preveč zanašati)

Viri

Dejan Ozebek (11.2.2022). Slovensko Izobraževalno Omrežje, Prezi ali PowerPoint. https://resitve.sio.si/prezi-ali-powerpoint/
Računalniške novice (2.2.2013) 10 nasvetov za uspešno pripravo PowerPoint predstavitev. https://racunalniske-novice.com/10-nasvetov-za-uspesno-pripravo-powerpoint-predstavitev/

Živalsko_kraljestvo-delovna © 2024 by Jure Željko is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost