OBRAVNAVA IZBRANE PROGRAMSKE OPREME OZ. APLIKACIJ ZA POUČEVANJE V 3. TRILETJU OŠ

V 3. triletju osnovne šole imajo učenci na voljo tri izbirne predmete iz področja računalništva, to so urejanje besedil, računalniška omrežja in multimedija. V okviru teh predmetov pridobijo temeljna znanja računalniške pismenosti. Pod to spada tudi spoznavanje programske opreme, med drugim programska oprema za izdelovanje predstavitev. Za izdelovanje predstavitev sem si izbrala tri brezplačne predstavitve in sicer PowerPoint, Canva ter Open Office Impress.

Programi za izdelavo predstavitev:

Umestitev teme v učni načrt

Tema uporabe programske opreme za izdelovanje predstavitev spada v predmet multimedija

Operativni cilji predmet (Multimedija):

  • Našteje različne medije za predstavitev informacij in primere, kjer jih uporabljamo
  • Razloži zakaj je multimedijska predstavitev informacije bolj kakovostna kot boljša od monomedijska
  • Predstaviti infomacijo z več mediji
  • Izdelati preprosto računalniško predstavitev informacije
  • Uporablja slikovne zvočne in druge podatke iz omrežja internet, jih ovrednoti, dopolni in vključi v svojo predstavitev
  • Opisati področja, kjer so uporabljali računalnik

Splošni cilji:

  • Spoznajo osnovne pojme računalništva in vlogo ter pomen računalniške tehnologije v sodobni družbi
  • Pridobivajo temeljna znanja, spretnosti in navade za učinkovito ter uspešno uporabo sodobne računalniške tehnologije za zadovoljevanje svojih in družbenih potreb
  • Razvijajo sposobnosti za učinkovito in estetsko oblikovanje informacij
  • Razvijajo pravilen odnos do varovanja lastnine (avtorske pravice) in osebnosti (zaščita podatkov)
  • Bogatijo svoj jezikovni zaklad in skrbijo za pravilno slovensko izražanje
  • Razvijajo komunikacijske zmožnosti
  • Spremljajo razvoj računalniške tehnologije

LASTNOSTI PROGRAMOV

POWER POINT (program)

  • Lastnosti glede na OS: Windows 10, Windows 8.1., Windows 8, Windows 7, Service Pack 1
  • Jezik vmesnika: slovenščina
  • Prijaznost: je zelo prijazen program za uporabo. Do vseh funkcij je možno hitro dostopati, med drugi k temu pripomore dobre slikovne oznake posameznih ukazov
  • Zahtevnost: ni zahteven za uporabo, uporabniki se ga hitro navadijo
  • Omogoča multimedijske predstavitve z diapozitivi. Diapozitivi lahko vsebujejo fotografije, besedilo, animacije, zvoke in povezave na druge diapozitive ali spletne strani.

Microsoft Powerpoint

Powerpoint je verjetno v današnjem času najbolj uporabljena programska oprema za izdelavo predstavitev. Microsoftove storitve so sicer plačljive, vendar so za šole in študente dostopne brezplačno, dostopna pa je tudi online verzija, do katere lahko dostopamo s prijavo v Microsoft. Powerpoint je primeren za Windows in Mac OS, jezik uporabniškega vmesnika je Slovenščina, je prijazen za uporabo in ni zahteven.

Primer, kako izgleda programska oprema PowerPoint.

Izgled programske opreme by Agata Rožmanec is licensed under CC BY-NC 4.0

OPEN OFFICE IMPRESS (program)

  • Lastnosti glede na OS:  Windows (XP, 2003, Vista, 7, 8, 10), GNU/Linux (x86 in x86-64, RPM and DEB based Linux distributions), Mac OS X (x86-64)
  • jezik vmesnika: slovenščina
  • prijaznost: Tudi pri Open Office, so vse funkcije lahko dostopne. Uporabnik lahko brez težav najde iskani ukaz. V nekaterih primerih morda Open Office ni tako prijazen v ponudbi sodobnejših animacij, oblik predstavitve, saj se od leta 2013 ne razvija več.
  • zahtevnost: menim, da je preprost za uporabi. Open Office bi priporočila začetnikom kot tudi izkušenejšim uporabnikom.

Vsebinski opis

Open Office Impress je orodje, ki nam omogoča brezplačno ustvarjanje predstavitev. Z njim lahko oblikujemo diapozitive na način, da vanje vnašamo besedilo, slike, spletne povezave, videoposnetke… Vse vsebine pa lahko tudi animiramo. Skratka Open Office Impres je zelo podoben PowerPointu tako po izgledu kot tudi po funkcijah, ki jih omogoča. Prav tako sta obe programski opremi dostopni v slovenskem jeziku in ju je potrebno pred začetkom uporabe namestiti na računalniku. Glavna razlika med programoma pa je ta, da je Open Office Impress brezplačen.

Kaj programska oprema omogoča?

Programska oprema nam omogoča, da oblikujemo diapozitive. Določamo jim lahko barvo, ozadje in animiranost. Vanje vnašamo besedila različnih oblik, barv in velikosti. Vnesemo lahko tudi slike, spletne povezave, videoposnetke, zvočne posnetke, grafe in simbole. Vsa vnesena besedila in datoteke lahko dodatno animiramo in določimo čas posamezne animacije.

Predstavitev lahko med oz. po koncu oblikovanja tudi shranimo. Pri tem nam je omogočeno, da kasneje izdelek odpremo tudi s pomočjo PowerPointa.

Zahtevnost uporabe

Program ni zahteven za uporabo, še posebej, če imam posameznik predznanje iz oblikovanja besedil, saj je kar nekaj funkcij enakih oz. podobnih kot pri oblikovalnikih besedi. Poleg tega, je večina funkcij  simbolno prikazana npr. funkcija za izdelavo grafov je prikazana s strukturnim krogom, kar še poenostavi način uporabe.

Jezik uporabe: Slovenščina

Ciljna skupina: Otroci od desetega leta dalje, mladostniki in odrasle osebe.

Primernost za ciljno publiko

Program je primeren za ciljno skupino iz več pogledov. Eden od teh je zagotovo brezplačen način uporabe, kar celotni skupini omogoča oblikovanje predstavitev. Seveda pa je Open Office Impress primeren tudi zardi enostavnega način uporabe in dostopnosti v slovenskem jeziku. Program uporabnikom ponuja prijazno okolje, v katerem lahko oseba brez težav dostopa do posameznih funkcij. Prednost pa je v tem, da je program pregleden in sistematično zasnovan ter da se pri različnih rezultatih pojavi isto poimenovanje funkcij npr. prilepi sliko, prilepi besedilo…, kar uporabniku omogoča lažjo uporabo.

Primer, kako izgleda programska oprema Open Office Impress.

Izgled programske opreme by Agata Rožmanec is licensed under CC BY-NC 4.0

CANVA

Vsebinski opis: Canva je multimedijska platforma za grafično oblikovanje, ki se uporablja za ustvarjanje predstavitev, plakatov, dokumentov in drugih vizualnih vsebin. Je brezplačna ter ponuja plačljive dodatke (Canva Pro, Canva for Enterprise).

Kaj programska oprema omogoča: Canva nam omogoča ustvarjanje predstavitev, plakatov, dokumentov in drugih vizualnih vsebin. Določamo lahko ozadja, barve, pisavo različnih fontov, velikosti in barv. Dodajamo lahko slike, spletne povezave, videoposnetke, zvočne posnetke, grafe in simbole. Vse pa lahko še dodatno animiramo.

Zahtevnost uporabe: Program je nezahteven za uporabo. Večja prednost pri uporabniku se pokaže, če je kdaj prej že uporabljal, kakšen urejevalnik besedil oziroma kakšno drugo platformo za predstavitve. Funkcije so prikazane s simboli, zato uporabnik z iskanjem teh nima večjih težav.

Jezik platforme: angleščina.

Primernost za ciljno publiko: Program je primeren za skupino ljudi starejših od 10 let. Primeren je predvsem zaradi brezplačne uporabe. Čeprav je v angleškem jeziku, ga lahko uporabljamo tudi, če angleški jezik slabše poznamo, saj so funkcije zelo dobro prikazane s simboli. Dostop do teh funkcij je enostaven. Program pa je pregleden in sistematičen.

Canva je brezplačno spletno orodje za oblikovanje. Za uporabo je potrebna prijava. Do programa lahko dostopamo z operacijskimi sistemi Windows in Mac OS. Jezik uporabniškega vmesnika je Slovenščina, program je primeren za osnovnošolce, ni zahteven za uporabo, omogoča uporabo predpripravljenih prosojnic in fotografij, videov in drugih medijev, ki jih lahko vključimo v predstavitev, ter dodajanje svojih.

Primer, kako izgleda programska oprema Canva.

Izgled programske opreme by Agata Rožmanec is licensed under CC BY-NC 4.0

Na posnetku je predstavljena predstavitev programske opreme PowerPoint, ter načini, kako pripraviti dobro PowerPoint predstavitev.

Vrednotenje_aplikacij © 2024 by Agata Rožmanec is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Vrednotenje by Agata Rožmanec is licensed under CC BY 4.0

Viri

(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost