PN 3: Obravnava izbrane programske opreme oz. aplikacij za poučevanje v 3. triletju OŠ

Učenci v 3. triletju osnovne šole se pri predmetu Multimetija spoznavajo s programsko opremo za izdelovanje predstavitev. 

Za obravnavo bom ovrednotila in opisala spodnje tri programske opreme.

POWERPOINT

PowerPoint je programska oprema za predstavitve, ki jo je razvil Microsoft. Ponuja različne funkcije in orodja za ustvarjanje vizualno privlačnih in privlačnih predstavitev. Uporabnikom omogoča kombiniranje besedila, grafike, multimedijskih elementov in animacij za učinkovito posredovanje informacij.

Začetna stran PowerPoint

Začetna stran PowerPoint by  MK is licensed under CC BY-ND 4.0 

VREDNOTENJE PO OBRAZCU

Vrednotenje po obrazcu by  MK is licensed under CC BY-ND 4.0 

CANVA

Canva je platforma za grafično oblikovanje, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje vizualno privlačnih predstavitev. Ponuja široko paleto prilagodljivih predlog, pisav, slik in drugih oblikovalskih elementov, ki jih lahko uporabniki uporabijo za ustvarjanje predstavitev profesionalnega videza. Orodje je zasnovano tako, da je uporabniku prijazno in omogoča ustvarjanje visokokakovostnih predstavitev tudi tistim, ki nimajo izkušenj z oblikovanjem.

Začetna stran Canva by  MK is licensed under CC BY-ND 4.0 

VREDNOTENJE PO OBRAZCU:

Vrednotenje po obrazcu by  MK is licensed under CC BY-ND 4.0 

PREZI

Prezi je spletno orodje za ustvarjanje predstavitev. Uporablja drugačen pristop, ki temelji na platnu. Namesto diapozitivov ima Prezi eno zelo veliko platno, po katerem se predstavitev premika, poveča in pomanjša za ogled različnih okvirjev.

Začetna stran Prezi by  MK is licensed under CC BY-ND 4.0 

VREDNOTENJE PO OBRAZCU:

Vrednotenje po obrazcu by  MK is licensed under CC BY-ND 4.0 

VEČPREDSTAVNO UČNO GRADIVO za uporabo PowerPoint-a

Izdelava predstavitve PowerPoint by  MK is licensed under CC BY-ND 4.0 

VREDNOTENJE IN PRIMERJAVA PROGRAMSKE OPREME ZA IZDELAVO PREDSTAVITEV

PowerPoint je verjetno najbolj razširjeno orodje za izdelavo predstavitev. Omogoča uporabo različnih medijev, vključno z besedilom, grafiko, zvokom in animacijami, kar omogoča ustvarjanje privlačnih predstavitev. Glavna prednost PowerPointa je njegova široka dostopnost in prepoznavnost. To olajša sodelovanje in delo v skupinah ter omogoča učencem, da izrazijo svoje ideje na jasen in učinkovit način. Vendar je njegova glavna slabost v tem, da se včasih predstavitve s PowerPointom povezane z negativnim stereotipom, da so dolgočasne ali monotone. Poleg tega so stalni stroški povezani z Microsoft 365 Office zbirko lahko ovira za nekatere uporabnike. Lahko se tudi zgodi, da je uporabljena programska oprema iz starega računalnika in potem ni združljiva z novejšimi mediji.

Medtem ko PowerPoint temelji na diapozitivih, kjer se premikamo med posameznimi diapozitivi, ima Prezi na drugi strani drugačen pristop, ki temelji na platnu. Namesto diapozitivov ima eno zelo veliko platno, po katerem se predstavitev premika, poveča in pomanjša za ogled različnih okvirjev. To lahko spodbuja učence k razmišljanju izven okvirjev tradicionalnih diapozitivov in lahko pomaga pri razvoju kreativnega razmišljanja. Vendar pa se učenci morda soočajo z izzivi pri navigaciji in razumevanju Prezija, zlasti če niso navajeni na tovrstno platformo. Prezi je tudi popolnoma brezplačen za uporabo. Obstajajo nadgradnje, ki se jih lahko doplača, da se odklenejo dodatne funkcije, vendar za ustvarjanje in skupne rabe predstavitev to ni potrebno. Prednost je tudi, da lahko ustvarjamo preko spletnega brskalnika, torej ne potrebujemo nalagati dodatnih programov. Slabost tega je, da moramo vedno imeti vzpostavljeno internetno povezavo. Dostop brez interneta je mogoča samo, če si plačal naročnino. Te težave pa pri PowerPointu ni, saj ga lahko uporabljamo brez internetne povezave. 

Canva na drugi strani pa omogoča ustvarjanje predstavitev z uporabo preprostega vmesnika »povleci in spusti«, ki dobro deluje za mlajše učence. Ena od ključnih prednosti Canve je njen uporabniku prijazen vmesnik, ki začetnikom olajša ustvarjanje predstavitev profesionalnega videza brez predhodnih izkušenj z oblikovanjem. Predstavitve, ustvarjene na Canvi, lahko delimo na spletu, prenesemo za uporabo brez povezave ali pa jih predstavimo neposredno s platforme Canva. Podpira tudi sodelovanje, kar omogoča več uporabnikom, da delajo na predstavitvi hkrati. Prav tako kot Prezi, se Canva razlikuje od PowerPointa v tem, da je na voljo samo, če imamo internetno povezavo.  Čeprav sta za Canvo na voljo namizna in mobilna aplikacija, ti delujeta le, če je prisotna internetna povezava. Razlikuje se tudi v tem, da Canva omogoča mnogo drugih stvari kot urejevalnik videoposnetkov, oblikovalec plakatov, graditelj spletnih strani in še veliko več.

Canva je enostavnejša za uporabo od PowerPointa ali Prezija, zato bi bila mogoče bolj primerna za učence, saj bi jih tako tudi bolj pritegnila zaradi uporabniku bolj zanimivih predlog, vsaj za začetek, ko se učenci šele spoznavajo s programsko opremo za ustvarjanje predstavitev. Vendar pa je zaradi tega Canva bolj primerna za osnovne predstavitve in morda ne ponuja enake stopnje kompleksnosti kot PowerPoint ali Prezi. Tudi prav je, da se učenci naučijo uporabo PowerPointa, saj če bodo v prihodnosti sodelovali z drugimi podjetji, ki redno uporabljajo Microsoftove izdelke, je priročno, da znajo uporabljati tudi to. Kot nadgradnjo za zahtevnejše ali vizualno dinamične predstavitvene potrebe pa je Prezi boljša izbira, saj s tem vizualnim gibanjem pritegne pozornost poslušalcev. 

VIRI:

Krajnc, R. (2013). Učni načrt – Računalništvo: neobvezni izbirni predmet. Ljubljana: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo. https://www.gov.si/assets/ministrstva/MIZS/Dokumenti/Osnovna-sola/Ucni-nacrti/izbirni/3-letni-lahko-krajsi/Racunalnistvo_izbirni.pdf

https://drive.google.com/file/d/1PM2pb9qW8XGJDtAJg3cCoGhfVjewWYom/view

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost