AKTIVNOST KV4: MULTIMEDIJA IN ROID

Naslovnica za šolski časopis:

šolski časopis by Pia is licensed under CC BY 4.0

Delo z multimedijo v vlogi ROID-a 

Področje dela ROID-a v okviru multimedije

ROID (računalnikar organizator informacijskih dejavnosti) je v osnovni šoli učitelj računalništva, poleg tega pa ima tudi druge naloge. V okviru multimedije ima več nalog. Poznati mora različne urejevalnike slik, za vektorsko in rastrsko grafiko, ki mu pridejo prav pri obdelavi fotografij objavljanju fotografij na šolsko spletno stran. Roid skrbi tudi za objave in izgled šolske spletne strani, obdelavo videoposnetkov, snemanje šolskih prireditev, na katerih je zadolžen tudi za zvok in na splošno, da vse poteka brez napak. Ureja tudi spletno učilnico. Roid velikokrat tudi pomaga svojim sodelavcem za pravilno delovanje računalnikov, projektorjev, tiskalnikov, interaktivne table ipd.

Potrebna znanja za izvrševanje del

ROID mora dobro slediti tehnologiji, poznati najnovejše stvari, imeti znanje v zvezi s strojno opremo in programsko opremo. To pa zato, ker svetuje pri nakupu programske in strojne opreme, potem pa je tudi prisoten pri vzpostavitvi le te in nato še pri vzdrževanju opreme. Dobro bi bilo, da je tisti, ki opravlja delo ROID-a specializiran za to, ne samo da ima pedagoške kompetence. Navsezadnje pa je pomembno tudi, da ROID-a to delo zanima in ga veseli.

Mnenje

Menim, da je delo ROID-a eno najpomembnejših del na šoli, še posebej v času, ki ga živimo zdaj. Delo, ki ga ROID opravlja ni enostavno, je kar težko. Dela na področju, ki se stalno spreminja in posodablja in on mora vsem tem trendom slediti. Tako mora imeti ROID veliko samoiniciativnosti in pripravljenosti za novosti. Pomembno je tudi, da se spozna na računalnike in njegove komponente ter na splošno na cene le teh, saj si vsaka šola želi dobro, a poceni opremo za učinkovito poučevanje učencev. Menim pa da imajo ROID-i čisto preveč dela oziroma se od njih pričakuje preveč. Pričakuje se, da bomo znali odpraviti vse težave, ki se tičejo tehnologije, da bodo takoj priskočili na pomoč, vendar je to nemogoče, če je ROID sam za vse in ima preveč zadolžitev.

Multimedija by Pia is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost