Obravnava izbrane programske opreme oz. aplikacij za poučevanje v 3. triletju OŠ

V tretjem triletju osnovne šole je računalništvo izbirni predmet. Pri tem predmetu se učenci učijo o različnih vrstah podatkov. Sem spadajo tudi video, slikovni ter zvočni podatki. S pomočjo ustrezne programske opreme se lahko učenci naučijo te podatke obdelovati in iz njih ustvariti končni izdelek npr. video. Za šolsko uporabo je zaželjeno, da se uporablja odprtokodna programska oprema, katere koda je prosto dostopna za spreminjanje in izboljševaje. Za učenje in pridobivanje novih veščin na področju urejanja videa so spodaj našteti nekateri programi, ki jih lahko uporabimo:

Za vrednotenje sem si izbrala 3 programe in sicer: Shotcut, Canva in OpenShot. Vse tri aplikacije sem preizkusila in jih primerjala med seboj.

Shotcut

Shotcut © 2024 by Ameli K. Ulčnik is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Shotcut je brezplačen, odprtokodni program, ki omogoča urejanje videov na različne načine, vključno s sekanjem, združevanjem, dodajanjem učinkov, prilagajanjem barv, zvočnih posnetkov in še več. Ima preprost vmesnik, ki omogoča enostavno uporabo, hkrati pa ponuja tudi napredne funkcije za izkušene uporabnike. Shotcut podpira različne formate videov in omogoča izvoz v različne kakovosti in formate.

vrednotenje-Shotcut © 2024 by Ameli K. Ulčnik is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Canva

Canva © 2024 by Ameli K. Ulčnik is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Canva je platforma za oblikovanje, ki omogoča ustvarjanje različnih vrst vsebin, vključno z videi, grafikami, plakati, vizitkami in še več. Poleg oblikovanja statičnih vsebin Canva ponuja tudi funkcionalnosti za urejanje videov. Uporabniki lahko na enostaven način ustvarjajo in urejajo videoposnetke s pomočjo številnih grafičnih elementov, besedila in glasbe. Canva omogoča tudi enostaven izvoz videoposnetkov v različne formate.

vrednotenje-Canva © 2024 by Ameli K. Ulčnik is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

OpenShot

Openshot © 2024 by Ameli K. Ulčnik is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Openshot je brezplačen in odprtokoden program, ki ima preprost vmesnik in omogoča enostavno uporabo za začetnike. Z Openshotom lahko urejate videe, dodajate različne učinke, prehode, besedilo, slikovne in zvočne elemente. Podpira tudi večplastno montažo in omogoča izvoz v različne formate in ločljivosti.

vrednotenje-Openshot © 2024 by Ameli K. Ulčnik is licensed under CC BY-NC-SA 4.0 

Vrednotenje programske opreme

Vrednotenje © 2024 by Ameli K. Ulčnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Urejanje videa – SHOTCUT

Tutorial © 2024 by Ameli K. Ulčnik is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Viri:

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS  za šolstvo. (2013). Računalništvo neobvezni izbirni predmet učni načrt. https://www.gov.si/assets/ministrstva/MIZS/Dokumenti/Osnovna-sola/Ucni-nacrti/izbirni/Neobvezni/Racunalnistvo_izbirni_neobvezni.pdf

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost