KV1: SPLETNE STRANI

Spletna stran se izdeluje pri predmetu Računalniška omrežja v tretji triadi.

SPLOŠNI CILJI PREDMETA

• pridobivajo temeljna znanja, spretnosti in navade za učinkovito ter uspešno uporabo sodobne računalniške tehnologije za zadovoljevanje svojih in družbenih potreb

• razvijajo sposobnosti za učinkovito in estetsko oblikovanje informacij

• bogatijo svoj jezikovni zaklad in skrbijo za pravilno slovensko izražanje.

OPERATIVNI CILJI PREDMETA

• izdelati enostavno spletno stran

• razvijajo znanja in sposobnosti za samostojno reševanje računalniških problemov

• uporabljajo javno dostopne podatke, pri čemer razvijajo kritičen odnos do uporabljenih podatkov in krepijo pravilen odnos do varovanja avtorskih pravic ter zaščite podatkov

SPECIALNO DIDAKTIČNA PRIPOROČILA

Pri predmetu Računalniška omrežja učenci izdelajo spletno stran, s katero predstavijo sebe, polo, domači kraj ali druge dejavnosti, ki jih zanimajo. Učitelj učencem ne poda napotkov za neposredno delo, ampak jim le odpira možnosti za uspešno in učinkovito uporabo računalnikov. Glavna naloga učitelja je, da učence usmerja, predstavi orodje v katerem bodo oblikovali svoj izdelek, jim omogoči dokončati izdelek, ki je primeren njihovi razvojni stopnji, predznanju in individualnim sposobnostim. Učence seznanja z različnimi možnostmi, jim svetuje pri izbiri nalog, spremlja njihovo aktivnost, jih motivira, vzpodbuja pri njihovem delu, si prizadeva za čim bolj uspešno in učinkovito udejanjanje njihovih idej. Pri tem mora paziti, da jim ne vsiljuje svojih idej in le spodbuja njihove ideje.

OCENJEVANJE

Ko ocenjujemo izdelek vrednotimo predvsem uporabo znanja in razumevanje osnovnih zakonitosti uporabe računalnika, kakovost izvedene predstavitve izdelka in učinkovitost uporabe informacijskih tehnologij. Pri tem ocenjujemo, kako učenec obdeluje podatke z računalnikom, vrednoti uporabljene podatke in razlaga dobljene rezultate in zagovarja predlagane rešitve.

KATALOG ZNANJA (minimalno, temeljno, zahtevnejše)

  • MINIMALNO: izdelati preprosto spletno stran
  • TEMELJNO:  selektivno uporabiti podatke iz omrežja internet, razložiti, kaj pomeni za kakovost informacije preveč oziroma premalo podatkov, razložiti vpliv napačnih oziroma narobe razumljenih podatkov na kakovost informiranja.
  • ZAHTEVNEJŠE: vplesti spletno stran v omrežje

ARNES SPLET

Arnes splet je spletno orodje, s pomočjo katerega lahko hitro in enostavno izdelamo spletno stran, spletno predstavitev projekta ali spletne dnevnike oz. bloge. V Arnes splet se učenci prijavijo z AAI-računom, ki ga dobijo ob začetku leta. Izdelava spletišča je zelo preprosta in  orodje je prevedeno v slovenščino tako, da učenci z samo uporabo orodja ne bodo imeli težav. Vsa navodila za postavitev, objavo in urejanje spletnih strani so dostopne na spletni strani arnes.si. Arnes splet temelji na WordPress-u.

WORDPRESS

WordPress je ena od vodilnih platform za izdelavo spletnih strani. Gre za odprtokodni sistem, torej ga lahko vsak brezplačno uporablja in spreminja. Izdelava, upravljanje, dodajanje vsebin so zelo preprosta in sejo lahko vsak hitro nauči. WordPress je brezplačen in preveden v več jezikov, med drugim tudi v slovenščino. Za izdelavo strani je potrebna le registracija. Na voljo je veliko tem, orodja so zelo zmogljiva, omogoča veliko svobode in ustvarjalnosti, kar je dobro za uporabo pri pouku.

WEEBLY

Weebly je brezplačno orodje za obliko vanje spletnih strani. Za izdelavo strani je potrebna registracija. Samo oblikovanje spletne strani je zelo preprosto in uporabnik spletno stran gradi na principu »povleci in spusti«. Weebly vsebuje že narejene predloge za spletno stran. Mobilna različica spletnega mesta se ustvari samodejno. S tem orodjem se lahko zelo preprosto ustvari lična in kakovostna spletna stran.

IZDELEK UČENCEV

Učenci naj s pomočjo Arnes spleta oblikujejo spletno stran na temo, ki jim je všeč.

UPORABNE POVEZAVE

https://wordpress.com/

https://www.wpklub.si/page/2

https://www.weebly.com/?lang=enhttps://www.youtube.com/watch?v=nLJvniZrSp4

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost