Obravnava izbrane programske opreme oz. aplikacij za poučevanje v 3. triletju OŠ

Za obravnavo sem si izbrala programske opreme oz. aplikacije za izdelovanje predstavitev, ki so namenjene za poučevanje 3.triletja OŠ. Izmed teh bom vrednotila naslednje in sicer PowerPoint, Prezi in pa Calligra Gemini.

Vrednotenje PowerPointa

PowerPoint je odprtokodna programska oprema za izdelavo predstavitev, ki jo je enostavno zagnati. Zato se mi zdi primerna za učence 3.triletja, ker se jo lahko hitro naučijo in se jo pogosto uporablja. Ta programska oprema je po navadi že nameščena na operacijskih sistemih in nam ni potrebno naložiti dodatnih funkcionalnosti. Narejene predstavitve lahko izvozimo in delimo naprej. Če želimo zapustiti programsko opremo, moramo prej shraniti naše delo, sicer nam ga bo zbrisala in ne bomo mogli več dostopati do njega. Za uporabo nam ni potrebno ustvariti uporabniškega računa. Učenci jo lahko sami odprejo in jo uporabijo po navodilih, saj vizualno ni toliko zanimiva. Možno narediti diferenciacije s podano programsko opremo. Prednost PowerPointa je tudi ta, da je v slovenskem jeziku, kar omogoča lažjo uporabo in je tako primerna za slovenske učence 3.triletja OŠ. Poleg tega je sama izdelava predstavitve časovno ekonomična kot pa npr.v Calligri Gemini. Za razliko od Prezi-ja in Calligre Gemini omogoča določanje časovnega trajanja prosojnic in zvočnih učinkov ob premikanju prosojnic ter spreminjanje velikosti prosojnic. Je pa iz med vseh treh programskih oprem oz. aplikacij edina, ki je namenjena samo izdelovanju predstavitev. Edina slabost je ta, da ne omogoča skupnega izdelovanja predstavitev kot npr. Prezi. Učenci z uporabo te programske opreme uporabljajo bolj zahtevne miselne procese(uporaba). Na spletu se lahko poišče dodatna navodila za uporabo te programske opreme. Glede na vprašalnik ima PowerPoint velik potencial in na podlagi vrednotenja je iz med vseh treh najbolj primeren za uporabo v šolah.

Izgled programske opreme:

Izgled PowerPointa by Jerneja Kropar is licensed under CC BY-NC 4.0

Vrednotenje PowerPointa by Jerneja Kropar is licensed under CC BY 4.0

Vrednotenje Prezi-ja

Prezi je prosto dostopna aplikacija za izdelovanje predstavitev, do katere se lahko dostopa preko spleta in ima plačljivo nadgradnjo. Torej je dostopna na vseh operacijskih sistemih in jo je enostavno zagnati. S to aplikacijo lahko poleg predstavitev delamo tudi videe in plakate oz. besedilne dokumente. Predstavitev, ki je narejena s Prezi-jem, lahko izvozimo in delimo, poleg tega pa se avtomatsko shrani in tako ne izgubimo svojega dela, tudi če zapustimo aplikacijo. Prednost te aplikacije je ta, da se jo lahko izdeluje oz. ureja skupinsko. Tako lahko npr. učenci, ki bodo skupaj predstavili neko temo, skupinsko izdelajo predstavitev. Učenci bi bili motivirani za uporabo te aplikacije, saj je vizualno zelo privlačna in zanimiva. Za uporabo te aplikacije si je potrebno ustvariti uporabniški račun, s katerim si lahko zagotovimo varovanje naših osebnih podatkov. Ni možno narediti diferenciacije s podano aplikacijo. Hkrati je sama izdelava predstavitve časovno ekonomična kot pa npr. v Calligri Gemini. Za razliko od PowerPointa in Calligri Gemini ne moremo v predstavitev dodati opomb in imamo samo 1 animacijo za prehajanje med prosojnicami. Čeprav je aplikacija ustrezna za uporabo v 3.triletju OŠ, ne omogoča jezikovne podpore, kar lahko učencem otežuje njeno uporabo. Poleg tega ne moremo urejati predstavitev, če nimamo internetne povezave. Medtem ko lahko z PowerPointom in Calligra Gemini urejamo predstavitve tudi brez internetne povezave. Hkrati oblikam ne moramo dodati posebnih učinkov in nimamo orodja za dodajanje enačb kot v preostalih dveh programskih opremah. Ima pa orodje “Hand tool”, s katerim lahko premikamo glavno prosojnico in orodje “Preview”, s katerim si ogledamo potek in izgled predstavitve, česar preostali 2 opremi nimata. Učenci z uporabo te aplikacije uporabljajo bolj zahtevne miselne procese(uporaba). Na spletu se lahko poišče dodatna navodila za uporabo te aplikacije. Glede na vprašalnik ima Prezi velik potencial.

Izgled aplikacije:

Izgled Prezi-ja by Jerneja Kropar is licensed under CC BY-NC 4.0

Vrednotenje Prezi-ja by Jerneja Kropar is licensed under CC BY 4.0

Vrednotenje Calligre Gemini

Calligra Gemini je odprtokodna programska oprema za izdelovanje predstavitev, ki jo je enostavno zagnati. V njej lahko izdelujemo oz. oblikujemo besedilne dokumente, slike, tabele, ipd. To programsko opremo je potrebno naložiti na računalnik, vendar samo na operacijske sisteme Windows in Linux. To pa lahko postane problem, če šolski računalniki nimajo podanih sistemov in učenci ne bodo morali dostopati do podane programske opreme. Narejene predstavitve lahko izvozimo in delimo naprej. Za uporabo nam ni potrebno ustvariti uporabniškega računa. Učenci jo lahko sami odprejo in jo uporabijo po navodilih, saj vizualno ni toliko zanimiva. Možno je narediti diferenciacije s podano programsko opremo. Če želimo zapustiti programsko opremo, moramo prej shraniti naše delo, sicer nam ga bo zbrisala in ne bomo mogli več dostopati do njega. Calligra Gemini je primerna za učence 3.triletja. Tako kot PowerPoint ne omogoča skupinskega izdelovanja predstavitev. Za razliko od njega pa ne omogoča jezikovne podpore oz. ni preveden v slovenščino, kar bi lahko slovenskim učencem oteževalo njeno uporabo. Vendar pa za razliko od PowerPointa in Prezi-ja omogoča, da lahko rišemo in oblikujemo slike. Poleg tega ne podaja toliko različnih tem predstavitev kot PowerPoint. S Calligra Gemini bi porabili veliko časa, da bi oblikovali posamezno prosojnico, kar pa nam PowerPoint avtomatsko naredi, ko izberemo temo predstavitve. Obenem v predstavitve ne moremo dodati povezav, nima funkcije “Find” za iskanje elementov predstavitve, ne omogoča snemanja predstavitve in ne moremo vključiti vse tipe medie v predstavitve za razliko od PowerPointa in Prezi-ja. Učenci z uporabo te programske opreme uporabljajo bolj zahtevne miselne procese(uporaba). Na spletu se lahko poišče dodatna navodila za uporabo te programske opreme. Glede na vprašalnik ima Calligra Gemini povprečen potencial.

Izgled programske opreme:

Izgled Calligre Gemini by Jerneja Kropar is licensed under CC BY-NC 4.0

Vrednotenje Calligre Gemini by Jerneja Kropar is licensed under CC BY 4.0

Večpredstavno učno gradivo

V spodnjem interaktivnem videu je predstavljena uporaba aplikacije Prezi za izdelovanje predstavitev.

Izdelava predstavitve z aplikacijo Prezi by Jerneja Kropar is licensed under CC BY-NC 4.0

Viri

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost