KV4: Multimedija in ROID

Viropis © 2022 by Luka Frelih is licensed under CC BY-NC 4.0

Delo z multimedijo v vlogi ROID-a

Opredelite področja dela

Glavna naloga ROIDa oz. računalnikarja – organizatorja informacijskih dejavnosti je delo z učenci pri izvajanju učno-vzgojnega procesa z uporabo računalnika. Poleg tega sodeluje tudi pri izvedbi predmetov, pri katerih učitelji predmeta niso zmožni sami izvajati pouka z uporabo računalnika, ker nimajo dovolj znanja na področju računalniške tehnologije in didaktične programske opreme. Učitelju pomaga pri pripravi na učno uro ali pa se z učiteljem izmenjujeta pri izvedbi pouka in tako del predmeta, kjer je potrebno več tehnološkega znanja vodi kar sam. Poleg tega pomaga pri izobraževanju učiteljev pri uporabi informacijske tehnologije in jih obvešča o novostih na področju IKT, skrbi za delovanje programske in strojne opreme na šolskih računalnikih. Poleg tega je glavni urednik šolske spletne strani, skrbi za izgled in postavitev, objave in novice ter nalaganja slik na spletno stran, poleg tega pa pogosto vodi tudi objavljanje šolskega časopisa.

Potrebna znanja

Za delo ROIDa mora posameznik biti izobražen na področju IKT, imeti dobre organizacijske sposobnosti, dobro znanje slovenskega jezika, obvladanje dela z računalnikom, programiranjem in programi. Imeti zadostno znajnje o programski in strojni opremi ter obdelavi fotografij in videoposnetkov.

Moje mnenje

Po mojem mnenju je delo ROIDa v šoli zelo pomembno in postaja s časom še pomembnejše, saj se tehnologija nenehno razvija, uporaba računalnikov in ostale tehnologije pa je tako v življenju in kot v šoli vse bolj pogosta. Je pa delo ROIDa po mojem mnenju zelo zahtevno, saj imajo od vseh delavcev na šoli verjetno največ dela. Poleg tega, da učijo računalništvo, pomagajo drugim učiteljem pri pripravi na učno uro, učitelji pa jih pogosto kličejo tudi med uro za zelo enostavne tehnične stvari. Odgovorni so tudi za šolsko spletno stran, šolski časopis in število ostalih del. Menim, da so preobremenjeni. Število zaposlitev ROIDa bi bilo treba zmanjšati ali pa imeti na šoli zaposlena dva računalničarja, ki bi opravljala delo učitelja računalništva in ostala dela ROIDa. Seveda pa je to odvisno tudi od velikosti šole…

KV4: Multimedija in ROID © 2022 by Luka Frelih is licensed under CC BY-ND 4.0

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost