KV6: Oblikovanje besedil in delo s podatki v oblaku

Kaj pokriva učni načrt za Računalništvo v okviru teme oblikovanja besedil in delo s podatki? Kratek opis.

S temo oblikovanja besedil in dela s podatki se srečamo pri sklopu “Urejanje besedil”. Učni načrt za Računalništvu v okviru te teme pokriva iskanje informacij in predstavitev informacije z več podatki, različne načine zapisa podatkov, razlikovanje programske in strojne opreme računalnika in opis njunih nalog, pisanje in oblikovanje besedila z urejevalnikom besedil, izdelanje računalniške točkovne slike z risarskim programov in vrnitev nazaj v besedilo, shranjenje izdelka na disk in tiskanje izdelkov, urejanje podatkov v preglednici in pisanje algoritmov.

Katere medpredmetne povezave je smiselno načrtovati pri izvedbi?

Predmet računalništvo lahko povezujemo z večimi drugimi predmeti.

Najbolj primeren predmet za medpredmetno povezovanje se mi zdi matematika. Obstaja mnogo programov na računalniku, ki nam pomagajo pri matematičnih problemih in pri katerih se lahko hkrati učimo matematiko in računalništvo. Najboljši primer takega programa je verjetno Excel, poleg tega pa še npr. Geogebra za grafe in geometrijo.

Kot drugo medpredmetno povezavo bi omenil povezavo s slovenščino. Pri oblikovanju besedil je treba seveda uporabiti veliko znanja slovenščine, npr. pri izdelavi seminarske naloge v Wordu.

Poleg tega je pomembna povezava z angleščino, saj na internetu ali raznih programih slovenščina kot jezik ni mogoča. Zato je potrebno neko znanje angleščine.

Kako bi lahko temo aktualizirali in kakšen doprinos bi takšna aktualizacija imela za učence? Npr. s sodobnejšimi storitvami.

Za oblikovanje besedil ima v teh časih Microsoft na razpolago vse aplikacije, ki jih potrebujemo: Microsoft Teams, Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, OneDrive in druge. Poleg tega bi omenil še Google Drive zaradi funkcije, da lahko več uporabnikov hkrati ureja dokument. Če na primer več učencev skupaj dela seminarsko nalogo, lahko v istem dokumentu vsi naenkrat dopisujejo svoj del seminarske naloge in vidijo kako napredujejo ostali.

Katera znanja potrebujejo učenci iz tega področja in zakaj?

Osnovna znanja o oblikovanju besedil in delu s podatki so za učence zelo uporabna tako za nadaljnje šolanje kot naprej v življenju. Word in Powerpoint sta osnovna programa, uporabljena za razne šolske projekte in seminarske naloge. Pomembno pa je tudi znanje Excela, če ne drugače za nadaljnje šolanje. Ker postaja računalniška tehnologija vse bolj pomembna v vsakdanjem življenju, je to znanje tudi zato toliko bolj pomembno. Poleg tega mnogi poklici zahtevajo določeno znanje na področju oblikovanja besedil.

KV6: Oblikovanje besedil in delo s podatki v oblaku  © 2022 by Luka Frelih is licensed under CC BY-ND 4.0

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost