KV4: Multimedija in ROID

Šolski Časopis © 2022 by Tina Semič is licensed under CC BY-NC 4.0

Delo in znanje ROID-a

ROID pa ni le učitelj računalništva, ampak tudi organizator informacijskih dejavnosti. Pod to spada organiziranje organizacijskih aktivnosti, vzdrževanje informacijskega sistema, skrb za strojno in didaktično programsko opreme, vzpostavljanje omrežij ter njihovo vzdrževanje. ROID mora poleg tega sodelovati z drugi strokovnimi delavci šole. Predstaviti mora uporabo didaktične programske opreme ter opravljati tudi ostala dela po navodilih šole.

Na področju multimedije mora učencem posredovati znanje o predstavitvi informacij ter primerih uporabe hkrati pa jih navaja na presojanje med dobrimi predstavitvami ter slabimi. ROID mora poznati več medijem za predstavitev informacij, uporabljati slikovne, zvočne ter druge podatke iz interneta. To znanje pa nato posreduje učencem. Poznati mora urejevalnike slik, vektorsko in rastrsko grafiko. Skrbeti mora za šolsko spletno stran ter objave na strani. Snemati mora šolske prireditve ter predstave ter znati urediti/obdelati videoposnetke ter jih objaviti. Poznati mora tudi programe ter storitve, ki jih šola uporablja ter biti na tekočem z novostmi, kar pomeni, da na podlagi njegovega strokovnega mnenja lahko pride do nakupa nove programske ter tudi strojne opreme.

Moje mnenje

Menim, da je delo ROID-a danes zelo obsežno delo ter postaja vedno obsežnejše. Ravno zaradi tega menim, da bi moralo postali samostojno delovno mesto ter se ne prepletati z delovnim mestom učitelja računalniškim predmetom. ROID mora redno slediti novostim ter se o njih izobraževati. Novo znanje pa mora posredovati svojim sodelavcem ter tudi učencem. Danes informacijske tehnologije niso več taka novost in je večina delavcev na šoli že pridobila minimalno znanje o njihovi uporabi, ampak se še vedno najdejo tisti, ki mislijo, da bo za vse minimalne nevšečnosti na področju tehnologije poskrbel ROID. S tem mislim na tiskanje, vklapljanje projektorjev, priključevanje zvočnikov. Vendar to ni delo ROID-a. Delo ROID-a je, da delavce na šoli o tem podučijo ter lahko tako učitelji kasneje sami to znanje tudi uporabijo.

Multimedija © 2022 by Tina Semič is licensed under CC BY-ND 4.0

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost