Primerjava programske opreme na temo zvoka

 

Z Adrijanom sva se odločila primerjati tri programe za obdelave zvoka. To so bile HyaWave, Audacity in Audiotool. Za začetek so vsi trije programi prosto dostopni in  z izjemo Auditoola brez prijav. Audacity je potrebno naložiti, medtem ko sta ostala dva spletna urejevalnika. Osebno mi je Audacity najbolj všeč saj ponuja največ in zelo enostaven. Všeč mi je da podpira tako rekoč vse formate in  vsebuje veliko različnih možnosti, filtrov ipd. Za hitro urejanje le nekega zvočnega posnetka bi zaradi spletnega urejevalnika podprl tudi HyaWave. Tudi ta ponuja večino filtrov in je za preprosto rezanje ali kaj podobnega dobra izbira. Osebno ne vidim Audiotoola kot uporabnega za pouk v šoli. Le ta v kombinaciji z Apple-ovim programom Garage Band omogoča mešanje zvoka in urejanje le tega a ga ne vidim kot uporabnega za šolske razmere in vidim druga dva kot bistveno lažjo in boljšo izbiro. K odločitvi pripomore tudi dejstvo, da  je zanj potrebna prijava.

Obdelavo zvoka vidim kot del izbirnega predmeta Multimedija, kjer se med drugim nahaja operativni cilj da učenec mora znati uporabiti zvočne podatke iz omrežja internet, jih ovrednotiti, dopolniti in vključiti v svojo predstavitev. To je cilj, ki bi ga lahko z pomočjo teh programov dosegel. Zvok, bi bil del ocene pri oceni multimedijskega izdelka pri pouku. Prej naveden cilj spada pod temeljno zanje zato bi ga zahteval od vseh.  Osebno bom učencem priporočil Audacity in bo naložen na vseh računalnikih v računalniški učilnici. Omogoča odpiranje tako rekoč vseh formatov  zvoka. Ima številne filtre s katerimi lahko učenci ustvarjajo, možnosti rezanja in lepljenja na zelo enostaven način in kar je najboljše je v slovenščini. Mislim, da je tudi dovolj enostaven da ga lahko tudi otrok, ki dela z zvokom ni vešč, uporablja.

Za poučevanje bi učiteljem predlagal prelet priročnika za uporabo(https://manual.audacityteam.org/) poleg tega bi jim pokazal stran za zastonj zvoke brez licenc (https://www.freetousesounds.com/) in še spletno stran z idejami za ure z uporabo Audacitya(https://www.commonsense.org/website/audacity/lesson-plans), iz kje bi lahko našli kako idejo.

Iz dane spletne strani sem našel idejo za delo informativnega podcasta, kjer bi otroci se posneli govoriti o neki določeni temi. Hkrati bi se učili o temi in o obdelavi zvoka.

 

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost