3. AK: Scratch in alternative

Delitelji števila v Blocklyju

Ciljna publika so učenci izbirnega predmeta računalništva v tretji triadi, najverjetneje devetega razreda. Morebiti tudi dijaki srednjih šol. Gre za drugo ali tretjo učno uro po tem, ko so že spoznali while zanko (definicija, možnosti uporabe, osnovno delovanje, na katerih primerih je uporabna). Predpostavlja se, da so učenci osvojili pogojni stavek in vaja tudi predstavlja utrjevanje znanja s povezavo z matematiko. Sklepa se torej tudi, da učenci razumejo kaj je delitelj števila, kolikor je kdo nesiguren se to ponovi.

Učni cilji

1.) Učenec preveri svoje znanje while zanke na praktičnem (in uporabnem) primeru.
2.) Učenec ve, kdaj in na kakšen način uporabiti zanko v programu.
3.) Učenec utrdi znanje pogojnega stavka

Pot do rešitve:

Definiramo dve spremljivki. Prva naj bo 1 in služi kot števec. Druga naj bo poljubno naravno število, ki si ga izbere učenec. Cilj je napisati program, ki bo izpisal vse delitelje tega števila. To storimo tako, da naredimo while zanko, ki se konča, ko indeks “i” povečamo tolikokrat, da je enak izbranemu številu.

Vse kar še preostane je, da pravilno določimo pogoj pri katerem se izpiše “Delitelj najden:” in naše trenutno število “i”. Sploh je prikladno to, da je v blockly-ju že možnost, da s pogojnim stavkom preverimo, če sta dve številki deljivi, tako da se ne dodatno obremenjujemo z dodatnim programiranjem tega dela.

V vsaki iteraciji zanke spremenljivko “i” povečamo za 1 in s tem poskrbimo, da naša zanka ne deluje v nedogled.

This work by Blaž Klinec is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost