Multimedija in ROID

Naslovnica za šolski časopis:

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

Multimedija in ROID na šoli

Osnovna naloga računalnikarja je usmerjena v delo z učenci pri izvajanju učno-vzgojnega procesa z uporabo računalnika ter tudi pomoč pri izvedbi pouka pri tistih predmetih, kjer učitelji predmeta še ne zmorejo sami izvajati pouka z uporabo računalnika. Hkrati pa ima ROID tudi druge naloge kot so objavljanje vsebin na spletni strani šole in vzdrževanje le-te, snemanje, fotografiranje raznih dogodkov na šoli, skrbi tudi za ozvočenje teh dogodkov. Ima nadzor nad vso programsko opremo. Pomaga, svetuje drugim učiteljem, ko imajo težave z multimedijo in IKT, organizira šolska obvestila po radiju. Vodstvu šole svetuje o nakupu nove opreme za IKT, sodeluje s servisi za popravila opreme, javlja napake in naroča popravila v soglasju z ravnateljem. Skrbi torej za nemoteno delovanje  IKT opreme (video kamere, fotaparati, LCD projektorji, video konferenčna oprema, interaktivne table…). ROID sodeluje pri raziskovalnih projektih in ostalih projektih, ki so povezani z informacijsko tehnologijo ter pomaga pri video konferencah in organizira vse potrebno, da deluje vsa oprema.

Znanje, ki ga mora ROID imeti, je v prvi vrsti znanje iz računalništva, pomembno je poznavanje delovanja računalnika, spleta, omrežja, multimedije, komunikacije … Poleg tega se mora spoznati na sodobno tehnologijo, da lahko upravlja z njo. Prav tako pa mora imeti tudi pedagoško znanje, saj je vseskozi v stiku z ljudmi, tako z učenci kot tudi s sodelavci.

Po mojem mnenju je delo ROID-a vsestransko in zato tudi naporno, saj zahteva veliko truda in časa. Mora se vseskozi dodatno izobraževati, saj se tehnologija ves čas nadgrajuje in spreminja, ROID pa mora biti v koraku s časom. Brez njega bi bila šola v veliki izgubi, tehnologija bi bila zastarela, ostali učitelji bi bili manj spretni pri delu z računalnikom. ROID je torej zelo pomembna oseba v šolah z močnim vplivom na potek dogajanja v njih.

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Komentarji: 1

  1. Avatar Zalenka's pravi:

    Maja, dobro opravljen analoga.
    Alenka Žerovnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost