Multimedija in ROID (KV4)

KV4: Delo z multimedijo v vlogi ROID-a na šoli

ROID (računalnikar organizator informacijskih dejavnosti) je v osnovni šoli učitelj računalništva, ki ima poleg poučevanja izbirnih predmetov tudi druge naloge v zvezi z računalništvom in so določene v letnem načrtu šole. Osnovna naloga računalničarja je, da usmerja učence in druge učitelje k uporabi IKT pri pouku. Zadolžen je tudi za to, da druge zaposlene obvešča o novostih IKT, skrbi za ustrezno programsko opremo in s tem antivirusne zaščite, predvsem pa opozarja učence in učitelje na varno rabo interneta.

Ena izmed vej računalništva pa je tudi multimedija, za katero prav tako skrbi na šoli ROID. Poznati mora različne urejevalnike slik – za vektorsko in rastrsko grafiko, ki mu pridejo prav pri npr. izdelavi šolskega časopisa,  zadolžen je za zvok in video prezentacije na šolskih prireditvah, da vse poteka nemoteno. ROID pa mora biti prav tako na voljo vsem (učiteljem in učencem), če imajo probleme s spletno učilnico, po navadi tudi ureja in skrbi za spletno stran šole.

Menim, da delo ROID-a zahteva veliko znanja, predvsem pa ni enostavno. Čeprav so dandanes (mlajši) učitelji veliko bolj ozaveščeni z uporabo IKT, se še vedno pojavljajo težave pri uporabi le-te med poukom, za katere mora biti računalnikar organizator vedno na voljo. Predvsem pa je zelo pomembno, da znajo splet tudi drugi učitelji, ne samo ROID-i učencem predstaviti na varen in poučen način.

V sklopu naloge sem v programu Inkscape izdelala naslovnico za šolski časopis.

Delo je ustvarjeno pod licenco Creative Commons (priznanje avtorstva in deljenje pod enakimi pogoji 4.0)

 

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Komentarji: 1

  1. Avatar Zalenka's pravi:

    Kajaa, dobro opravljena naloga. Všeč mi je dizajn vaše naslovnice.
    Alenka Žerovnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja