Obravnava izbrane programske opreme oziroma aplikacij za poučevanje v 3. triletju osnovne šole

V digitalni dobi, v kateri živimo, je razumevanje in obvladovanje digitalnih veščin ključnega pomena za uspešno učenje in delo. Zato sem se odločila, da se osredotočim na ustvarjanje učnega gradiva za usvajanje digitalnih kompetenc na področju zvoka za učence 3. triletja osnovne šole. Zvok je pomemben element v številnih vidikih našega življenja, vključno z mediji, filmi, glasbo in spletnimi oddajami. Razumevanje osnov zvočne produkcije in urejanja je lahko koristno tako za ustvarjalno izražanje kot tudi za splošno razumevanje digitalne tehnologije. V tem projektu bom preučila in ovrednotila 3 aplikacije, namenjene urejanju zvoka, in sicer: Audacity, Adobe Audition in Soundtrap.

Audacity

Audacity je brezplačna in odprtokodna aplikacija za urejanje in snemanje digitalnega zvoka, ki omogoča osnovne funkcije, kot so rezanje, kopiranje, lepljenje, prilagajanje glasnosti in dodajanje učinkov. Audacity je uporabniku prijazen in primeren za začetnike. Na voljo je za operacijske sisteme Windows, macOS, Linux in druge Unixu podobne operacijske sisteme.

Audacity by Maša is licensed under CC BY-SA 4.0 

Vrednotenje aplikacije Audacity:

Vrednotenje_Audacity by Maša is licensed under CC BY-SA 4.0


Adobe Audition

Adobe Audition je profesionalno orodje za snemanje, urejanje in obdelavo zvoka, ki ga je razvilo podjetje Adobe Inc. Gre za zmogljiv program, ki je namenjen tako začetnikom kot tudi profesionalnim avdio inženirjem in glasbenikom. Z Adobe Audition lahko uporabniki izvajajo širok nabor operacij na zvočnih posnetkih, vključno s snemanjem, urejanjem, mešanjem, obdelavo in izvozom zvoka v različne formate.

Pridobljeno: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adobe_Audition_waveform_of_sound_impulses_on_the_police_dictabelt_analyzed.jpg

Vrednotenje aplikacije Adobe Audition:

Vrednotenje_AdobeAudition by Maša is licensed under CC BY-SA 4.0

Soundtrap

Soundtrap je spletna platforma za ustvarjanje glasbe in avdio vsebin v sodelovalnem okolju. Omogoča uporabnikom, da ustvarjajo, snemajo, urejajo in sodelujejo pri glasbenih projektih neposredno v spletnem brskalniku, brez potrebe po namestitvi programske opreme.

Pridobljeno: https://www.flickr.com/photos/dogtrax/33166304824

Vrednotenje Soundtrap:

Vrednotenje_Soundtrap by Maša is licensed under CC BY-SA 4.0

Vrednotenje in primerjava aplikacij

Audacity je odprtokodna in brezplačna aplikacija, kar je odlično za tiste, ki želijo urejevalnik zvoka brezplačno. Vmesnik Audacityja je preprost za razumevanje, kar omogoča hitro učenje in uporabo za začetnike. Podpira široko paleto vtičnikov, kar omogoča dodatne funkcionalnosti po potrebi. Čeprav je Audacity zelo zmogljiv, lahko zmanjka nekaterih naprednih funkcij, ki so na voljo v drugih plačljivih aplikacijah. V primerjavi z drugimi komercialnimi aplikacijami, lahko vmesnik Audacityja deluje manj privlačen.

Adobe Audition je znan po svoji profesionalni kakovosti in se pogosto uporablja v glasbeni industriji ter produkciji zvoka. Ponuja široko paleto naprednih funkcij, vključno z večplastnimi urejevalniki, naprednim odstranjevanjem hrupa in podporo za več formate zvoka. Adobe Audition je plačljiv izdelek, kar pomeni, da lahko visoki stroški odvrnejo nekatere uporabnike, zlasti tiste, ki so novi v produkciji zvoka. Začetniki se lahko soočijo z učno krivuljo, saj so nekatere funkcije kompleksne in zahtevajo čas za obvladovanje.

Soundtrap deluje kot spletna aplikacija, kar omogoča enostaven dostop in sodelovanje z drugimi uporabniki, ne glede na njihovo lokacijo. Soundtrap omogoča več uporabnikom, da istočasno delajo na istem projektu, kar je idealno za skupinsko delo ali oddaljeno sodelovanje. Vmesnik Soundtrap je preprost za uporabo, z intuitivnimi orodji za urejanje zvoka, kar je privlačno za začetnike. Soundtrap morda nima tako naprednih funkcij kot Adobe Audition, zato se lahko profesionalni uporabniki počutijo omejene. Ker je Soundtrap spletna aplikacija, je odvisen od stabilne internetne povezave, kar lahko predstavlja težave pri delu na območjih z omejenim dostopom do interneta.

Primerjava_aplikacij by Maša is licensed under CC BY-ND 4.0 

Urejanje zvoka v Audacity

VIRI
Krajnc, R. (2013). Učni načrt – Računalništvo: neobvezni izbirni predmet. Ljubljana: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo. https://www.gov.si/assets/ministrstva/MIZS/Dokumenti/Osnovna-sola/Ucni-nacrti/izbirni/3-letni-lahko-krajsi/Racunalnistvo_izbirni.pdf

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost