6. KV: OBLIKOVANJE BESEDIL IN DELO S PODATKI V OBLAKU

  • Kaj pokriva učni načrt za Računalništvo v okviru teme oblikovanja besedil in delo s podatki? Kratek opis.

V tretjem triletju spadajo teme z oblikovanjem besedil in delo s podatki pod temo urejanje besedil. Učenci znajo opredelit informacije in podatke, pišejo in oblikujejo besedila z urejevalniki besedil, vstavljanje slik v besedilo, izdelava računalniške slike z risarskim programom.

V drugem triletju spada pod sklop podatki. Učenci znajo razlikovati med podatkom in informacijo, razumejo, da se podatki pojavijo v različnih oblikah, razumejo koncept stiskanja podatkov.

  • Katere medpredmetne povezave je smiselno načrtovati pri izvedbi (naštejte vsaj tri konkretne primere)?

Likovna umetnosti zaradi spoznavanja grafik, risanja tabel, spreminjanje slik. Slovenščina pri pisanju seminarskih nalog v knjižnem jeziku in angleški jezik, ker so nekateri ukazi ali članki zapisani v angleščini.

  • Kako bi lahko temo aktualizirali in kakšen doprinos bi takšna aktualizacija imela za učence? Npr. s sodobnejšimi storitvami.

Sodobnejša storitev je delo v oblaku. Učenci bi si lahko doma ogledali naloge od sošolcev in jim pomagali, dopolnili, komentirali in spoznali drug način reševanja nalog. Prav tako bi lahko učitelj hitreje in lažje dostopal do učenčevih del in jim pomagal.

  • Katera znanja potrebujejo učenci iz tega področja in zakaj? Vaše mnenje, ki naj bo argumentirano.

Za temo oblikovanja besedil in delo s podatki učenci ne potrebujejo veliko predznanja o tej temi, saj se mi zdi, da se vsa teorija obdela v šoli in ni prezahtevna. Je pa priporočljivo, da učenci že vsaj malo poznajo word in excel, da pouk poteka hitreje. Učenci pri tem predmetu dobijo znanja za digitalno pismenosti, kar je pa v današnjem času nujno.

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost