Aktivnost KV1: Programska oprema za obdelavo zvoka

Prvi program, ki sem ga izbral je HyaWave. HyaWave je spletni urejevalnik kar pomeni, da programa ni potrebno prenašati na računalnik. Z njim se lahko kopira, prilepi, izreže, očisti in obreže zvočne datoteke v MP3, WAV in drugih oblikah. Podpira 18 filtrov in učinkov, kot so biquad allpass filter, ojačevalnik s fiksnim množiteljem, biquad pasovni filter, vzvratna oblika valovanja itd. Urejene zvočne datoteke lahko naložite in shranite v oblak, uporabite učinke v živo in delite preko družabnih medijev ali prek URL-ja. To je idealno, če snemate ali urejate na poti in ne želite namestiti velikih programov na prenosnik

Drugi program, ki sem ga izbral je Audacity. Audacity je priljubljena, brezplačna in odprtokodna programska oprema za vse, ki želijo začeti z urejanjem zvoka. Zagotavlja vse funkcije, ki jih pričakujemo od urejevalnika zvoka. Učinkov je veliko, vključno s predmeti, kot so bas, visoki toni, popačenje, odstranjevanje hrupa, skupaj z orodji za analizo, kot so instrument za iskanje utripov, tišino, iskalec zvoka in še več. Audacity podpira skoraj vse formate zvočnih datotek, kot so MP3, WAV, AIFF, PCM, OGG Vorbis, FLAC, AC3, AMR, WMA in MP4.

Kot tretji in zadnji program sem izbral Audiotool. Audiotool je, prav tako, brezplačni spletni urejevalnik zvokov z odličnimi mešalnimi učinki. Ta spletna platforma vam omogoča ustvarjanje in objavljanje skladb. V kombinaciji z Apple-ovim programom Garage Band ima več možnosti kot večina glasbenih urednikov. S to spletno programsko opremo za mešalnik zvočnih zapisov lahko posnamete 30-sekundne segmente zvoka in jih uporabite kot vzorce, ki jih je mogoče nato mešati z digitalnimi instrumenti, ki so že vgrajeni v sistem Audiotool.

Vsi programi so prosto dostopni. HyaWave in Audiotool sta oba dostopna na spletu in ni potrebna nobena instalacija, kar nam omogoči enostavno uprabo pri učni uri na bilo katerem računalniku. Vsi ponujajo veliko izbiro funkcij za obdelavo zvoka – seveda je Audacity od naštetih najboljši in nam ponuja največ. Pri vseh bi preverjali standardno znanje o obdelavi zvoka na določene in načine in nato seveda shranjevanje same datoteke. Uporabili jih pri učenju poglavja multimedije pri tretji triadi. Držali bi se ciljev in kriterija kurikula za izbirni predmet računalništva za tretjo triado.

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost