RAČUNALNIŠKA OMREŽJA IN ROID

Raziskovala sem 5 osnovnih šol, ki se nahajajo v osrednjem prostoru Slovenije. Vsi podatki so pridobljeni iz uradnih spletnih strani šole.

Rezultati analize:

IME ŠOLESPLETNA STRANSPLETNA UČILNICAENOTNA INDENTIFIKACIJAOBLAČNA STORITEVUPRAVLJANJE VIZ
OŠ Louisa Adamiča GrosupljeWordPressArnes učilnice, Moodlesio.mdm/eAsistent
OŠ Brinje GrosupljeWordPressArnes učilnice, Moodlesio.mdm/eAsistent
OŠ Šmarje – SapWordPressArnes učilnice, Moodlesio.mdmOffice 365eAsistent
OŠ HorjulWordPressArnes učilnice, Moodlesio.mdmOffice 365eAsistent
OŠ ŠkofljicaWordPressArnes učilnice, Moodlesio.mdm/eAsistent

Vse šole uporabljajo enotno identifikacijo sio.mdm. Prav tako vse spletne strani osnovnih šol uporabljajo WordPress. Osnovne šole za spletne učilnice uporabljajo Moodle v Arnesovem okolju. Dve šoli, in sicer Osnovna šola Šmerja – Sap in Osnovna šola Horjul uporabljata oblačne storitve. Kar se tiče upravljanja VIZ, vse šole uporabljajo eAsistent.

Znanje RIOD-a, sodelovanje na šoli in temeljni namen uporabe storitev:

ROID je torej strokovnjak za računalništvo, ki organizira, koordinira in vodi informacijsko dejavnost na šoli s pomočjo računalniške tehnologije, nosilec in načrtovalec uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije v šoli.

Vloge ROID-a so vzdrževalec strojne in programske opreme, administrator računalniškega omrežja, učitelj računalništva, načrtovalec uporabe, svetovalec, pomoč ostalim učiteljem, skrbnik, postavljalec in vzdrževalec šolskih spletnih strani ter skrbnik različnih računalniško podprtih programov za šolsko administracijo.

Poleg tega je ROID napredni uporabnik računalnika, nosilec uporabe IKT v šoli in načrtovalec uporabe informacijsko komunikacijske tehnologije v šoli.

Za vsa področja dela, ki ga opravlja ROID mora ta poznati osnove fotografij in videoposnetkov ter njihovo obdelavo. Poznati mora tudi osnove avtorske zaščite. Za izdelavo letakov in časopisov mora imeti znanje o rastrski in vektorski grafiki. Dobro je, da je že prej obdeloval slike ali videoposnetke oziroma izdelal kakšne letale, da lahko svoje delo izvede res kvalitetno.

Iz mojega vidika je delo ROID-a zahtevno, saj ima poleg dela pedagoga tudi ostale zahteve na vseh področjih organizacije in prireditev. Poleg tega mora nuditi pomoč tudi drugim kolegom. Po mojem mnenju ni prav, da še danes delo ROID-a ni čisto definirano. Enako se mi ne zdi prav, da danes delo ROID-a opravljajo navadni delavci na šoli, kot so na primer hišnik, čistilka ali kuharica. Pomembno je, da to delo opravlja nekdo, ki je za to primerno izobražen.

RAČUNALNIŠKA OMREŽJA IN ROID © 2022 by Neva Kumalič is licensed under CC BY-ND 4.0

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost