Računalniška omrežja in ROID

Odločil sem se za intervju z učiteljico iz OŠ Prade, s pomočjo katere sem pridobil potrebne informacije na izbrano temo. Osnovna Šola Elvire Vatovec Prade ima enotna identifikacija sio.mdm. Za spletno stran, ki se nahaja na spletnem mestu https://www.os-ev-prade.si/ se uporablja WordPress. Na strani https://ucilnice.arnes.si/course/index.php?categoryid=491 imajo Arnes spletno učilnico na Moodlu, kjer je vse dostopno brez učenčeve prijave, medtem ko spletne zbornice nimajo. Uporabljajo eAsistent in na njemu imajo tudi kanal za komunikacijo med sabo. Odkar pomni ima šola tudi Office 365 storitev. V času v katerem smo se znašli sedaj, je v porastu tudi uporaba Zooma, tako za konference, kot tudi za kak »sestanek« z učenci.  Redno uporabljajo tudi google forms, ter podobne spletne strani  za formativno preverjanje znanja.

Refleksija:

ROID mora biti na šoli tisti, ki skrbi in vzdržuje večji del opreme in storitev, ki smo jih odzgoraj omenili. Poznati mora delovanje vseh pripomočkov, jih znati kritično oceniti in jih seveda uporabljati. Poleg tega je potrebno, da pozna vsaj osnove serverjev, HTML, CSS ipd. za efektivno pomoč ter prilagajanje storitev uporabnikom. Poleg tega, pa je vedno bolj potrebna tudi velika mera dobre volje in mirnosti, saj je danes vsak ROID poleg tega, še en »helpdesk« za stvari, ki marsikdaj niso potrebne. Pomembno je, da ROID tudi takrat drži dobro voljo, ne pa da odklopi telefon za pol mesca, kot je marsikje na žalost praksa.

ROID mora sodelovati več ali manj z vsemi na šoli. Vsem učiteljem, ki so pomoči potrebni pomaga pri uporabi spletnih pripomočkov, skrbi za elektronske table, računalnike ipd. Z vodstvom šole mora biti v kontaktu na temo licenčne programske opreme, velikokrat tudi ROID izdeluje logotip šole ter razne publikacije in plakate. Sodeluje prav tako z učenci, tako iz strani izobraževanja, recimo učenja uporabe Cobissa , kot tudi iz bolj sproščenega dela, kot je snemanje kakega videa ali sodelovanje na raznih predstavah. Tudi tam je ROID tako ali drugače zraven.

Glavni namen vseh danih storitev je olajšanje komunikacije, ter dela tako učiteljem, kot staršem in otrokom. Verjamem, da je bil marsikdo skeptičen pri vpeljavi eAsistenta, a danes si težko kdo predstavlja pisanje učnih ciljev v dnevnik na list papirja, kot se je to delalo prej. Hočeš nočeš nam dana oprema bistveno olajša delo, še posebej administrativno.

Moje mnenje o zadevi je, da je ROID zelo pomemben gradnik vsake šole in da njegovo slabo delo ali nepoznavanje zadeve odraža slabo luč na šolo kot celoto in hkrati tudi zelo oteži delo ostalim. V današnji krizi, ko smo vsi doma se je marsikatera šola srečala s problemom, da so želeli premakniti delo na spletno učilnico, a šele takrat so se zavedali, da tega sploh ne znajo. Ugotovili so, da marsikatera šola sploh nima spletne učilnice in da je malokateri učitelj podučen na to temo. V današnjem času so ROIDi prvi  v bojni linji za zagotovitev neke stopnje izobraževanja v vsak slovenski dom in hkrati opravljajo še podporo uporabnikom ter pripravo potrebnih okolij za delovanje pouka. Upam si trditi, da je izmed vseh učiteljev, ROID v tem času najbolj obremenjen in prisiljen v konstantno delo.

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost