Multimedija in ROID

Šolski časopis, narejen v Inkscape-u.

 

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna.

ROID, ali po kraticah Računalnikar, Organizator in Informacijska Dejavnost, je oznaka za tisto osebo, ki je strokovnjak za računalništvo, v šoli vodi in koordinira informacijsko dejavnost, in jo prikazuje s pomočjo računalniške tehnologije. To je oseba, ki vzdržuje programsko in strojno opremo, poučuje o računalništvu, je administrator računalniškega omrežja, skrbi za postavljanje in vzdrževanje šolske spletne strani in je nasploh nosilec uporabe IKT v šoli.  Učencem in drugim zaposlenim pomaga pri določenih težavah glede računalniške opreme oziroma uporabe računalnika, in jim svetuje. Ko šola more kupiti nove računalnike, je ROID oseba, ki šoli svetuje kakšne računalnike naj kupi. Je oseba, ki ga tudi zadolžijo za vzdrževanje in uporabo snemalne opreme v šoli.

Od ROID-a se na šoli pričakuje, da je na tekočem z različnimi novimi vplivi tehnologije, ki jih lahko uporabi med poukom, zna navdušiti učence in svoje kolege z uporabo IKT in da nudi vsestransko pomoč drugim pri takšnih stvareh. More poznati obdelovanje fotografij in videov, saj je tudi tista oseba na šoli, ki skrbi za aktualne slike in videje na šolski spletni strani. Seveda pa more biti seznanjen tudi z licencami in avtorskimi pravicami.

Menim, da bo delo ROID-a se v prihodnosti prav tako otežilo kot tudi olajšalo. Otežilo se bo zato, ker bo težnja po učenju z IKT vedno večja in bo potrebno imeti veliko več predznanja o določenih zadevah. Prav tako se tehnologija ves čas spreminja in izboljšuje, zato bo tudi ROID mogel poskrbeti, da bo seznanjen čimbolj z čimveč različnimi aspekti tehnologije. Olajšalo pa se mu bo po mojem mnenju zato, ker so tudi otroci vedno bliže z tehnologijo, in zato bo čez čas ROID-u vedno lažje seznaniti učence z neko opremo, saj bodo imeli vedno več predznanja. Mnenje pa imam tako zato, ker se telefoni kupujejo vedno mlajšim otrokom, prav tako že jih ima dosti osnovno znanje pri uporabi tablic, itd.. Delo ROIDA na šoli je zelo pomembno, saj jih je na šoli večinoma zelo malo, in vbistvu poučujejo o tehnologiji, ki se proti drugim “predmetom” najhitreje širi in veča. Zato je tudi potrebno, da ROID ve kaj dela.

 

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost