KV7: RAČUNALNIŠKA OMREŽJA IN ROID

ŠOLAENOTNA IDENTIFIKACIJASPLETNA STRANSPLETNA UČILNICAOBLAČNA STORITEVUPRAVLJANVE VIZ
OŠ Stražišče Kranjsio.mdmSplet ArnesArnes učilnicaOblak 365eAsistent
OŠ Franceta Prešerna Kranjsio.mdmSplet ArnesArnes učilnicaOblak 365eAsistent
OŠ Matije Čopa Kranjsio.mdmSplet ArnesArnes učilnica /eAsistent
OŠ Orehek Kranjsio.mdmSplet ArnesArnes učilnicaOffice 365eAsistent
OŠ Šenčursio.mdmSplet ArnesArnes učilnicaOffice 365eAsistent

ROID

ROID ali računalnikar organizator informacijskih dejavnosti je učitelj, ki drugim učiteljem svetuje in pomagati pri uporabi IKT ter jih občasno obvešča o novostih in spremembah. ROID je strokovnjak za računalništvo, ki organizira, koordinira in vodi informacijsko dejavnost na šoli s pomočjo računalniške tehnologije, nosilec in načrtovalec uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije v šoli.

ROID mora poznati operacijske sisteme, strojno in programsko opremo. Poznati mora storitve, ki jih šola uporablja, kot so sio.mdm, Arnes učilnice, Oblak 365, eAsistent, itd., ter osnove grafike in grafičnega oblikovanja. Opravlja vzdrževalna dela na strojni in programski opremi, pomaga sodelavcem na področju tehnologije, lahko je zadolžen tudi za šolsko spletno stran in objavljanje slik na splet s strani šole, fotografije na šolskih dogodkih ipd.

ROID mora sodelovati z ostalimi zaposlenimi na šoli, učenci, starši in vodstvom šole. Z učitelji, če le-ti potrebujejo pomoč pri uporabi IKT. Z učenci in starši pomaga s storitvami in če imajo težave pri izobraževanju. Z vodstvom šole o nakupu, vzpostavitvi, nadgradnji opreme.

Temeljni namen ROIDa je pomoč zaposlenim na šoli in učencem z IKT in vzdrževanje programske in strojne opreme na šoli.

Po mojem mnenju je delo ROIDa zahtevno in njegova vloga v šoli ni dovolj priznana. ROID mora imeti veliko znanja z več področij, da lahko svoje delo kvalitetno upravlja. Prav tako mora del tega znanja podajati drugim. Ker se tehnologija vedno bolj razvija, postaja delo ROIDa vedno bolj nepogrešljivo. Zdi se mi tudi, da ima ROID v veliko primerih premalo priznanega delovnega časa, če pogledamo koliko dela ima.

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost