KV 6: Oblikovanje besedil in delo s podatki v oblaku

Učni načrt

Oblikovanje besedil in delo s podatki se učenci učijo v tretjem triletju pri predmetu urejanje besedil. Učni načrt zajema osnove informatike in računalništva, obdelavo podatkov in z uporabo IKT in kot dodatno vsebino tudi programiranje. Učenci se naučijo z urejevalnikom besedil dopolniti besedilo in dokument shraniti, pisati in oblikovati sporočila z urejevalnikom besedil, izdelati računalniške slike z risarskimi programi, urediti podatke v preglednici.

Medpredmetne povezave

Pri izvedbi je smiselno načrtovati medpredmetne povezave z drugimi predmeti. Možnosti je več. Npr.:

  • likovna vzgoja: Učenci lahko izdelajo sliko z risarskim programom na temo ki jo obravnavajo pri likovni vzgoji.
  • slovenščina: Učenci se lahko naučijo karakteristike različnih besedil s pomočjo uporabe računalnika, recimo pošiljanje sporočila po elektronski pošti.
  • angleščina: Učenci lahko napišejo in oblikujejo besedilo v angleščino s pomočjo urejevalnika besedil.

Aktualizacija in doprinos

Za aktualizacijo teme se mi zdijo smiselne oblačne storitve, kot so Office365 ali Oblak365, saj vključujejo Word, Excel, PowerPoint, Microsoft Teams, Outlook in druge storitve. Učenci se bi z uporabo Worda naučili pisanje besedil in ustvarjanje različnih dokumentov s pomočjo različnih funkcij, ki jih Word ponuja. Z uporabo Excela, kar bi lahko medpredmetno povezali z matematiko, bi lahko risali razpredelnice in grafe ali pa računali različne stvari, kot so npr. povprečja. Itd.

Potrebna znanja za učence

Ker v vsakdanjem življenju uporabljamo tehnologijo, se mi zdi znanje oblikovanja besedil in znanje dela s podatki v oblaku pomembno za posameznika. Za učence pa še posebno, saj imajo lahko toliko več znanja že zgodaj, če se bi to učili pri pouku. Te kompetence se uporabljajo v vsakdanjem življenju, pogosto tudi v službi.

(Skupno 7 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost