Računalniška omrežja in ROID

OŠ Stražišče Kranj OŠ Besnica OŠ Cerklje OŠ Šenčur OŠ Orehek
spletna stran
WordPress
      /     /
WordPress
WordPress
spletna učilnica Moodle      / Moodle, e-zbornica in e-učilnica Moodle Moodle
oblačne storitve         /      / oblak 365         /         /
knjižnica        /     /      /         / Cobiss
sistemi za upravljanje vzg.-izobr. zavodov eAsistent      /         / eAsistent eAsistent

Refleksija:

ROID mora znati nadomestiti programsko opremo, skrbeti za ustrezno število licenc, mora skupaj z vodstvom šole izbrati čimbolj primerno in dobro programsko opremo. Mora narediti in skrbeti za antivirusno zaščito v šolskem omrežju.

Na šoli mora sodelovati z vodstvom šole, sodelavci, svetovalno službo, starši in učenci. ROID vzpodbuja in usmerja izobraževanje učiteljev za uporabo IKT in sodelavce obvešča na novostih na tem področju. Osvešča jih tudi o nevarnostih in virusih  ter opozarja na varno rabo spleta.  Skrbi za programsko opremo na šoli, jo namesti in skrbi za organizacijo dela v spletnih učilnicah in v oblaku. Skrbi tudi za nemoteno delo na strojni opremi in za ostale naprave (sodelavcem pomaga pri uporabi računalnikom in povezanim projektorjem, interaktivno tablo itd.). Sodeluje tudi s servisi za popravila strojne opreme, jim javlja napake in naroča popravila skupaj z ravnateljem. skrbi tudi za nabavo potrošnega materiala v zvezi z IKT. Skupaj z ravnateljem skrbi za dosledno izpolnjevanje razpisov in pogodb. Skrbi za uporabniška imena učencev in pravice v lokalnem omrežju šole. Skrbi za varnost podatkov na strežniku in shranjevanje. Skrbi tudi za šolsko spletno stran in ureja vse v zvezi z njo ter tudi eAsistenta. Tudi učence usmerjain poučuje o uporabi IKT. Sodeluje tudi pri projektih z IKT s krajevno skupnostjo ali z zunanjimi institucijami in pri raziskovalnih delih. Sodeluje tudi s starši in svetovalno službo.

Temeljni namen uporabe teh storitev je, da so lahko starši ves čas obveščeni o dogajanju na šoli in lahko vse izvejo že doma na računalniku. Da so podatki dobro shranjeni in se učenci ter učitelji naučijo ter poznajo IKT, saj je v današnjem svetu zelo pomembna.

Moje mnenje je, da je delo ROIDa zelo raznoliko, pomembno in kar obsežno, saj mora poleg vsega še vse ostale izobraževati v IKT ves čas. Je pa tudi zelo pomembno, saj se lahko tehnologija tudi zlorablja in tega ne sme dopustiti, ter zagotoviti dobro varnost strojne in programske opreme na šoli.

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost