6. KV: Oblikovanje besedil in delo s podatki v oblaku

Kaj pokriva učni načrt za Računalništvo v okviru teme oblikovanja besedil in delo s podatki?

Oblikovanje besedil in delo s podatki lahko najdemo v učni načrtu pod Urejanje besedil in sicer bolj podrobneje pod Obdelavo podatkov in komuniciranje z uporabo informacijske tehnologije. Dejavnosti predmeta, ki ji izvajajo učenci/ke so, da učenci/ke uporabljajo računalnik za oblikovanje in posredovanje preprostih informacij; s predstavitvijo izbrane informacije v obliki besedila in slike raziskujejo možnosti posameznega medija in spoznavajo, da je možno informacijo predstaviti in posredovati na različne načine. Nato pa tudi kasneje pri Računalniških omrežjih, se učenci spoznajo s pisanjem in oblikovanjem sporočil z urejevalnikom besedil.

Katere medpredmetne povezave je smiselno načrtovati pri izvedbi?

Oblikovanje besedil in delo s podatki lahko izvajamo medpredmetne povezave prav z vsakim predmetom, saj ali je to delo seminarske naloge pri kemiji, pisanje eseja pri slovenščini ali pa risanje grafov pri matematiki. Menim, da bi prav pri vsakem predmetu bilo to smiselno in uporabno, saj bi vsak predmet doprinesel nekaj novega znanja. Verjetno pa je tudi omembe vredno pri angleščini, kjer bi bil uporabniški vmesnik v angleščini in bi tako gradili svoj besedni računalniški slovarček.

Kako bi lahko temo aktualizirali in kakšen doprinos bi takšna aktualizacija imela za učence?

Temo bi lahko aktualizirali z uporabo oblačnih storitev kot npr. Office365, Google Drive itd., ki so na voljo vsem učencem in so brezplačna. To je prišlo sedaj med korono krizo zelo prav, še posebej za pisanje seminarskih nalog, kjer nas je bilo več študentov zadolženih za eno seminarsko nalogo in smo lahko tako preko Google Docs spremljali napredek drugih in skupaj pisali. To je tudi zelo uporabno, ker se datoteka avtomatsko shranjuje na oblak in s tem tudi zmanjšamo možnost izgube datoteke.

Katera znanja potrebujejo učenci iz tega področja in zakaj?

Učenci potrebujejo zagotovo znanje naslednjih urejevalnikov besedil: Word, Excel in PowerPoint. Menim, da čim prej se bodo učenci naučili obvladati te urejevalnike, prej si bodo olajšali dijaško in študentsko življenje, saj bodo velik del preživeli za računalniki in pisali seminarske naloge ipd. Prav tako se mi zdi to znanje eno izmed najbolj pomembnih in mogoče tudi “edino” znanje, ki ga lahko potem realizirajo in uporabijo v življenju, še posebej pri iskanju služb, saj veliko pisarniških služb zahteva znanje le tega.

6. KV: Oblikovanje besedil in delo s podatki v oblaku by ardmen is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost