2: DIGITALNI ODTIS IN DIGITALNA IDENTITETA

Z objavljanjem svojih zasebnih informacij na spletu moramo biti previdni, saj tako dopolnimo spletni ugled in digitalni odtis. Digitalni odtis Zaradi objav imamo lahko težave tudi v prihodnosti (npr. pri iskanju službe).  Obstajata pasivni in aktivni digitalni odtis. Pasivni nastane, ko se podatki o uporabniku zbirajo brez njegove vednosti, aktivni pa, ko uporabnik namenoma posreduje svoje osebne podatke. Za spletni ugled lahko poskrbimo, tako da ne objavljamo osebnih podatkov, premislimo, preden objavimo fotografijo in komentiramo, skrbno preberemo navodila, funkcije in pogoje uporabe družabnih omrežij ter ne pozabimo na spletni ugled drugih.

Večina staršev posname veliko fotografij in videov ob prihodu otroka.  Mnogo teh pristane na spletu, ne zavedajo pa se, da tako tudi otroku ustvarjajo digitalni odtis. Tudi, ko otroci odrastejo v mladostnike, je vloga staršev, da so jim za zgled.

Ne zavedamo se dovolj, da vse kar objavimo, vpliva na našo prihodnost (npr. pri iskanju zaposlitve).  Mladostniki vedno bolj pretirano na internetu objavljajo stvari, ki imajo lahko posledice za njihov spletni ugled. Tudi s komentarji na družabnih omrežjih ustvarjamo digitalni odtis. Z objavljanjem  fotografij/videov na Facebooku, Instagramu, Snapchatu… ne vemo, kdo vse jih bo delil naprej. Največkrat mladostniki sami objavljajo neprimerne fotografije/videe in si jih izmenjujejo… Tako pride tudi do kaznivih dejanj, do spletnega ustrahovanja in nasilja. Menim, da je premalo zaščite otrok pred nevarnostmi interneta. Veliko mladostnikov pa se zaveda, kakšne posledice ima lahko objavljanje svojih podatkov/fotografij, zato objavljajo premišljeno. Tudi starši, ki objavljajo fotografije novorojenčkov, se ne zavedajo, da s tem otroku ustvarjajo digitalni odtis, ki lahko vplivajo na njih v prihodnosti. Z digitalno identiteto zagotovimo varnost in zasebnost.

(Skupno 20 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost