Oblikovanje besedil in delo v podatki v oblaku

Kaj pokriva učni načrt za Računalništvo v okviru teme oblikovanja besedil in dela s podatki? Kratek opis.

Učni načrt za Računalništvo v okviru teme oblikovanja besedil in dela s podatki pokriva predstavitev informacije z več podatki, izbira ustreznega računalniškega programa in zagon v grafičnem operacijskem sistemu, izbira in uporaba ustreznega ukaza v programu, izdelava preimenovanje in brisanje svojega področja, pošiljanje sporočila po elektronski pošti in odgovarjanje na prejeto sporočilo, z urejevalnikom besedil napisati krajše besedilo in ga oblikovati.

Katere medpredmetne povezave je smiselno načrtovati pri izvedbi?

Oblikovanje besedil bi se lahko povezovalo s slovenščino, kjer morajo otroci že napisati kakšne spise/eseje v Wordu ali pa vabila, prošnje, opravičila … s športno vzgojo, kjer bi lahko v Excelu vpisovali podatke, ki jih dosežejo pri disciplinah za športno vzgojni karton, zraven pa bi se povezovalo še z matematiko, kjer bi na primer iz podatkov lahko izračunali tudi povprečje in narisali graf, kjer bi primerjali dosežke. Pri nekaterih predmetih (zgodovina, geografija, glasbena umetnost …) pa bi jim prav prišlo znanje iz PowerPointa, kjer morajo izvesti kakšno predstavitev.

Kako bi lahko temo aktualizirali in kakšen doprinos bi takšna aktualizacija imela za učence? Npr. s sodobnejšimi storitvami.

Temo bi lahko aktualizirali z uporabo DropBoxa, ki je zelo preprost in primeren za delo po skupinah, saj omogoča deljenje in shranjevanje v oblaku, ali pa z Office 365, ki prav tako omogoča lažjo komunikacijo med učenci ali pa med učenci in učiteljem, saj so vsebine vidne vsem in vsak lahko to vsebino še dopolni. Dobra lastnost oblačnih storitev pa je tudi, da so vse datoteke shranjene na enem mestu in do njih lahko hitreje dostopamo.

Katera znanja potrebujejo učenci iz tega področja in zakaj? Vaše mnenje, ki naj bo argumentirano.

Učenci morajo zagotovo poznati funkcije Worda, Excela in PowerPointa, saj se z njimi srečamo na vsakem koraku, ko pišemo prošnje, opravičila, vabila, ko moramo pripraviti predstavitev določene teme v šoli ali pa če želimo tabelirati podatke. Zdi se mi tudi zelo pomembno, da učenci znajo uporabljati spletni brskalnik, e-pošto in oblačne storitve, ki poskrbijo za lažjo komunikacijo med učenci oz. med učenci in učiteljem.

NALOGA: UREJANJE PODATKOV V EXCELU

Urejanje podatkov

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost