Šola brez ustrahovanja

Digitalni odtis in digitalna identiteta učenca in vloga učitelja računalništva in starša

Vsi vemo, da tehnologija postaja vedno bolj razširjena v vsakdanjem življenju, s tem seveda tudi uporaba računalnikov in interneta. Pomembno je, da se zavedamo, na kaj vse vpliva naše početje na internetu, še bolj pomembno pa je, da o tem ozaveščamo mlade in otroke, ki se vse bolj zgodaj srečujejo z uporabo interneta in socialnih omrežij. Tako učitelji, kot starši so odgovorni, da mladoletnim osebam omogočijo varno uporabo interneta, ter zaščitijo otroka pred morebitnimi nevarnostmi.

Digitalni odtis so sledi, ki jih puščamo ob uporabi digitalnih storitev. Digitalni odtis puščamo stalno, kadarkoli uporabljamo digitalne storitve, primeri pa so npr., objava slike, brskanje po internetu, piškotki, pridobijo pa lahko tudi podatke, ko npr. gledamo neko stvar, koliko časa smo nekaj gledali in na podlagi tega z algoritmi za namen oglaševanja ugotovijo, kaj nas zanima. Digitalni odtis pa ločimo na aktivni in pasivni. Vsi prej našteti primeri so primeri aktivnega digitalnega odtisa. Aktivni je tisti, ki nastane z sodelovanjem uporabnika, to so informacije, ki jih puščamo sami. Pasivni pa je, ko se zbirajo podatki o uporabniku, brez njegovega sodelovanja.

Digitalna identiteta je skupek vseh informacij o uporabniku, ki so dostopne komurkoli na spletu. Zajemajo fotografije, podatke o uporabniku, npr. ime, priimek, datum rojstva in njegove morebitne objave. Vse, kar objavimo na internetu, tam tudi ostane, vsaj za določen čas, velikokrat tudi za nedoločen. Otroke in mladostnike morajo starši in učitelji seznaniti s tem dejstvom in s tem ščititi njihovo zasebnost. Ni priporočljivo, da starši objavljajo slike svojih mladoletnih otrok, sploh mlajših otrok, ker oni ne morejo podati soglasja. Z objavo njihovih slik ali podatkov je ogrožena njihova varnost, ker lahko njihove slike in morebitne podatke pridobi kdorkoli, tudi s slabimi nameni.

V današnjem času je vedno več ozaveščanja o varnosti in zasebnosti na spletu, kar je zelo pomembno. Še vseeno pa menim, da se premalo zavedamo, kdo vse in kako enostavno lahko pridobi podatke o nas, ter v kakšne namene jih lahko uporabljajo. Nemogoče je doseči popolno varnost in zasebnost, zato je še toliko bolj pomembno, da se zavedamo svojega digitalnega odtisa in digitalne identitete. Še posebej pa je pomembno, da čimbolj zaščitimo in ozaveščamo otroke ob primerni starosti in da starši poskrbijo, da otroci pridejo v stik s spletnimi storitvami ob primerni starosti.

Viri:

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost