Projektna naloga 1: Algoritmično mišljenje

Tema, ki sem si jo izbrala so algoritmi. Učna ura je namenjena učencem 2. triletja pri neobveznem predmetu računalništvo.

Operativni učni cilji

Učenci:

  • razumejo pojem algoritem
  • znajo vsakdanji problem opisati kot zaporedje korakov,
  • znajo z algoritmom predstaviti preprosto opravilo,
  • algoritem predstaviti simbolno ali v preprostem jeziku.

Potek učne ure

Najprej se z učenci pogovarjamo o tem, kaj si predstavljajo, ko slišijo besedo algoritem. Povem tudi, da algoritme uporabljamo v vsakodnevnih nalogah, kot je recept za peko kolačkov in podobno. Podam jim primer, kot je na primer priprava palačink. Vprašam jih kakšen je pravilni postopek pri pripravi palačink. Odgovor, ki bi ga pričakovala: pripravi maso, vzemi ponev, na ponev daj malo olja, vzemi zajemalko, z zajemalko zajemi maso in jo daj v ponev. Na koncu še povem, da je algoritem končno zaporedje korakov, ki nas pripeljejo do rešitve nekega problema.

Nato bi učence razdelila v skupine po 4. V skupini bi razmislili o tem, kako bi sami razložili kaj je to algoritem. Na liste bi napisali svoj razmislek. Poskušali bi se tudi spomniti kakšnega primera algoritma iz vsakdanjega življenja.

Potem bi jim naročila, naj odprejo spletno stran Run Marco. Spletna stran je v Slovenščini. Na tej strani bomo reševali osnovne naloge, ki se tičejo algoritmov. Prve tri nalogi bi rešili skupaj, da bi učenci videli na kakšen način se rešujejo te naloge. Razložila bi jim kaj pomeni posamezen korak, npr. kaj pomeni obrni se levo ali desno za 90°, kaj pomeni pojdi naprej in kaj pojdi nazaj. 4., 5. in 6. nalogo bi reševali sami, če bi potrebovali pomoč, bi jim pomagala. 7. in 8. nalogo bi zopet rešili skupaj. 9. nalogo bi rešili sami. Pri 10. nalogi bi jim razložila pomen novega bloka, nato bi sami poskusili rešiti še 10. in 11. nalogo.

Če bi nam ostalo še kaj časa bi začeli reševati učni list, sicer pa bi učni list imeli za domačo nalogo. Z učnim listom bi učenci ponovili kar so se naučili in poglobili svoje znanje.

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Dostopnost