Multimedija in ROID

Naslovnica za šolski časopis

Časopis koralnega grebena © 2023 by TS is licensed under CC BY-NC 4.0

Delo z multimedijo v vlogi ROID-a na šoli

Računalnikar organizator informacijskih dejavnosti pomaga in svetuje učiteljem pri uporabi informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Izvaja izobraževanja za učitelje v zvezi z uporabo IKT in njihovih novosti. Če kateri izmed učiteljev nima dovolj znanja na tem področju, mu lahko pomaga tudi pri pripravi ali vodenju učnih ur. Skrbi za delovanje in dosledno uporabo programske opreme, strojne opreme in omrežja.

V okviru multimedije ROID poskrbi, da je vsa programska oprema za multimedijo posodobljena, da jo učitelji znajo pravilno uporabljati. Poleg tega je lahko, ni pa nujno, zadolžen za fotografiranje na šolskih dogodkih, urejanje šolskega časopisa ali šolske spletne strani in objavljanje objav na splet.

Učitelj za to potrebuje ustrezno znanje iz strojne opreme, o licencah programske opreme, nameščanju in posodabljanju programske opreme; te zna ustrezno uporabljati in svoje znanje posredovati ostalim učiteljem v obliki izobraževanja. Če bi bil zadolžen za fotografiranje, objavljanje ali urejanje, bi potreboval tudi znanje iz rastrske in vektorske grafike, ter znanje o oblikovanju spletnih strani.

Zdi se mi, da je delo ROID-a lahko zelo obsežno, saj mora poznati vse novosti tehnologije na področju računalništva in didaktike. Nosi tudi veliko odgovornost, ker izobražuje in pomaga ostalim učiteljem, da se naučijo pravilne rabe različnih IKT oz. programske opreme. Zdi se mi, da se na prvi pogled delo ROID-a zdi nezahtevno, a temu ni tako, ima namreč veliko različnih nalog in zaposlitev, ki jih opravlja.

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost