DIGITALNI ODTIS IN DIGITALNA IDENTITETA

sebno in anonimno

Miselni vzorec: Zasebno in anonimno

Internet in digitalna omrežja dandanes uporablja že vsak. Večina pa se jih ne zaveda, kako pomembno je varovanje svojih osebnih podatkov. Vsakič, ko objavimo informacije na spletu širimo svoj spletni ugled in digitalni odtis. Vedno je dobro premisliti, ali res želimo nekaj deliti v tako javnem prostoru, kot je internet. Digitalni odtis predstavlja pot do podatkov, ki jih pustimo za seboj pri uporabi digitalnih storitev. Ločimo lahko med pasivnim in aktivnim digitalnim odtisom. Del vsebine digitalnega odtisa aktivno prispevamo sami, in sicer z izpolnjevanjem različnih spletnih profilov. Drugi del je pasivna vsebina, kamor spadajo piškotki različnih spletnih strani, ki jih obiskujemo.

Svoj profil lahko nastaviš kot javen ali zaseben. Čeprav nastaviš profil kot zaseben, je pomembno, da si previden pri tem kaj objavljaš. Določenih informacij o sebi ni nikoli priporočljivo objaviti. To so na primer domači naslov, telefonska številka, bančni podatki, potni list in podobno.

Številna družabna omrežja ponujajo tudi možnost deljenja lokacije. To lahko predstavlja veliko tveganje. Z deljenjem lokacije druge ljudi obvestiš kdaj te ni doma. Z deljenjem dopustniških fotografij, kjer drugim sporočaš, da je trenutno celotna tvoja družina več ur oddaljena od doma, lahko namreč privabiš roparje. Deljenje svoje lokacije nikoli ne more biti popolnoma varno.

Družabna omrežja nam omogočajo, da objavljamo podatke o sebi, sporočamo drugim, kaj počnemo, kaj nas veseli ter celo kje v nekem trenutku smo. Zaradi vseh teh možnosti je pomembno, da poskrbimo za svojo zasebnost, saj se lahko zgodi, da bodo ti podatki dosegli širše občinstvo, kot bi si sami želeli. Posledice so lahko potem zelo neprijetne. Na družabnih omrežjih moramo biti previdni pri objavi podatkov o sebi. Če je profil popolnoma javen, ga lahko vidi in deli naprej čisto vsak uporabnik interneta. Zelo pomembno je, da vedno, preden se pridružiš družabnemu omrežju, prebereš Politiko zasebnosti. Politika zasebnosti je način, na katerega ti to podjetje, ki ima v lasti družabno omrežje, na katerega se želiš registrirati, zagotovi, da so tvoji podatki zaščiteni. Enako pomembno je, da prebereš tudi Pogoje uporabe. Ena izmed ključnih stvari, na katere moraš biti pozoren pri tem, ko se pridružuješ novemu družabnemu omrežju, je, komu bo to družabno omrežje posredovalo tvoje podatke.

Viri:

Safe.si. Spletni ugled. https://safe.si/nasveti/moja-identiteta-in-zasebnost/spletni-ugled

Safe.si. Zasebnost v družabnih omrežjih. https://safe.si/nasveti/moja-identiteta-in-zasebnost/zasebnost-druzabnih-omrezjih

Telekom Tehnik. Malčki in tehnologija – digitalni odtis in varnost. https://tehnik.telekom.si/novice/Malcki-in-tehnologija-digitalni-odtis-in-varnost

 Varniinternet. Učna ura o digitalnih odtisih. https://www.varniinternet.si/blog/96-ucna-ura-o-digitalnih-odtisih

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Dostopnost