KV3: SCRATCH IN ALTERNATIVE

Uporabil sem okolje Scratch, saj mi najbližje in sem mnenja, da bi bilo tudi učencem.

NALOGA

Imamo opico Opi, ki se sprehaja po cesti. Ves čas ko hodi, mora prestopiti vse olupke banan, saj noče, da bi spodrsnil in padel. Zato mu moremo pomagati skakati, in tudi bomo, z to nalogo.

Na levem koncu imamo Opi-ja, na desnem pa že vidimo naslednjo banano, ki mu prihaja na pot in se giba proti njemu od desne proti levi, in ko ta odide, pride naslednja. Naš cilj je, da z stiskom gumba (pri nas bo to tipka za presledek), rečemo Opi-ju, da skoči. To bo moral početi, vse dokler še prihajali bananini olupki. Igra se konča, ko Opi-ju nebo uspelo enega preskočiti, in se ga bo dotaknil.

Opi in olupek banane – startna pozicija

Ciljna skupina

To bi bili učenci 3. triletja, ki obiskujejo predmet Računalništva, in imajo omogočeno povezavo do spleta. Potrebna bi bila predznanja v temi zank, da vedo kaj so in kako delujejo, ter osnove pogojnega operanda.

Učni cilji

  • Analizirajo preprost problem
  • Uporabljajo osnovne korake programiranja
  • napisati algoritem z odločitvijo, ki re[i preprost vsakdanji problem
  • izdelati in spremeniti računalniški program z odločitvijo
  • izdelati in spremeniti računalniški program z zanko

REŠITEV

Prvo si damo primerno ozadje, jaz sem izbral cesto z mestom v ozadju. Imamo dva karakterja, ki ju uporabljamo kot objekt v tem programu. Prvo je Opi, za katerega napišemo program, da ob stisku tipkovnice skoči (spremeni položaj y za +10 in -10). Drugo pa je olupek banane, za katerega mora veljati, da nenehno se giblje od ene strani slike na drugo, in da ko se takne Opi-ja, da se program ustavi. To pa zgleda takole:

Opi
Olupek Banane

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna.

(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost