Refleksija na osnovnošolsko računalništvo v Sloveniji

  • Kaj menite o položaju predmeta “računalništvo” na OŠ? Izbirnost? Tretja triada: obvezni izbirni predmet? Druga triada: neovezni izbirni predmet?

Danes je v osnovnih šolah druge triade predmet računalništvo nebvezni izbirni predmet. Menim, da Slovenija precej zaostaja v primerjavi z drugimi državami po Evropi in bi v slovenskem šolskem sistemu morali kar precej stvari spremeniti. Računalništvo je dandanes zelo pomembno in v prihodnosti se bo vedno bolj razvijlo, zato bi morali tudi učnce osnovnih šol že od malega učiti osnov računalništva.  V času virusa bi učencem znanje o računalnikih in računalništvu na sploh prišlo zelo prav, saj menim da je veliko učencev na začetku pandemije imelo veliko težav pri pouku na daljavo in iskanju informacij na spletu. Menim, da bi moralo biti predmet račun

  • Ali lahko učitelji razvijamo računalniško mišljenje (skladno s kurikulom) in kako?

Učitelji lahko razvivamo računalniško mišljenje skladno s kurikulom, kot smo imeli Vidro in z drugimi različnim igrami.

  • Kdo uči računalništvo? Kaj vi menite o tem?

Računalništvo v osnovnih šolah poučujejo predmetni učitelji za računalništvo. Menim, da bi za učitelje računalništva morala biti obvezna udeležba različnih izobraževanj za nadaljno poučevanje. Saj se tehnologija in računalništvo s časom veliko spreminjata in bi morali biti tudi učitelji na tekočem s tehnologijo.?????

  • Kdo je računalnikar na OŠ (ROID)?

Računalnikar – organizator informacijskih dejavnosti (krajše se napiše ROID) je načrtovalev ter glavni svetovalec vodstvu in uporabnikom pri uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije. Učiteljem svetuje in jim pomaga pri uporabi IKT in jih občasno obvešča o novosti in spremebah. Skrbi tudi za pravilno delovanje strojne in programske opreme. ROID ni ne serviser, ne vzdrževalec opreme, ampak le koordinator.

  • kaj bi vi spremenili?
  • kakšne vsebine se vam zdijo primerne za uvodni predmet iz računalništva? Kateri starostni skupini otrok naj bi bil le-ta namenjen?
(Skupno 30 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost