1. AK: Urejanje video – pregled programske opreme

V današnjem času znanje urejanja videoposnetkov in montaža videov velik plus pri iskanju službe ali pa v vsakdanjem življenju. Na hitro bomo spoznali 3 bolj poznane urejevalnike videa, ki so brezplačni ali pa imajo brezplačne različice (v tem primeru se bomo ukvarjali le z zastonjsko verzijo). To so HitFilm Express, Shotcut in DaVinci Resolve. Pred tem, pa si poglejmo umestitev urejanja videov v učni načrt za osnovno šolo.

Umestitev urejanja videov v učni načrt

Urejanje videa in splošni cilji predmeta

Najprej pa umestimo urejanje videa v splošne cilje predmeta. Poznavanje in uporaba urejevalnika videov je zajeto v naslednjih splošnih ciljih:

  • pridobijo temeljna znanja, spretnosti in navade za učinkovito ter uspešno uporabo sodobne računalniške tehnologije za zadovoljevanje svojih in družbenih potreb;
  • oblikujejo stališča do pridobljenih informacij in krepijo merila za doživljanje ter vrednotenje lepega;
  • razvijajo sposobnosti za učinkovito in estetsko oblikovanje informacij;
  • pridobivajo sposobnost samostojnega reševanja problemov<
  • razvijajo pravilen odnos do varovanja lastnine 8avtorske pravice) in osebnosti (zaščita podatkov).

Operativni cilji predmeta

Urejanje videa spada k naslednjim operativnim ciljem:

  • predstavitev informacij z več mediji;
  • izdelati preprosto računalniško predstavitev informacije
  • uporabiti slikovne, zvočne in druge podatke iz omrežja internet, jih ovrednotiti, dopolniti in vključiti v svojo predstavitev

Didaktična priporočila

Vsak učenec oziroma učenka naj uporablja svoj računalnik; predstavitev pa izvedejo na osrednjem računalniku pred celim razredom.

Ocenjevanje

Ocenjuje se izdelek, pri čemer vrednotimo uporabo znanja , kakovost izvedene predstavitve in učinkovitost uporabe informacijskih tehnologij. Ocenjujemo, kako učenec/ka vrednoti podatke, jih obdeluje, si jih razlaga in jih predstavi.

Katalog znanja

Minimalno znanje: našteti različne medije za predstavitev informacij.

Temeljno znanje: uporabiti slikovne, zvočne in druge podatke iz interneta; ovrednotiti podatke na internetu, jih dopolniti in vključiti v svojo predstavitev; razložiti, zakaj je multimedijska predstavitev informacije bolj kakovostna od monomedijske; predstaviti informacijo z več mediji; izdelati preprosto računalniško predstavitev informacije.

Pregled programov in njihovih lastnosti

HitFilm Express

Grafični vmesnik programa HitFilm Express.
This work © 2021 by BKelvisar is licensed under CC BY-SA 4.0 

Prvi na vrsti je HitFilm Express, ki velja za bolj zahtevnega za uporabljati in je vsekakor namenjen že izkušenim uporabnikom, ki delajo na zahtevnejših projektih. To pa še ne pomeni, da se začetniki ne morejo ga naučiti uporabljati, le malo več truda je potrebnega. Celoten program je na voljo brezplačen in vsebuje skoraj vsa orodja in efekte, ki bi jih potrebovali, če pa to še ni dovolj, lahko po zmernih cenah dokupimo še različne dodatke za delo z 3D materialom in različne efekte.

Morda pa je njegov največji adut skupnost, ki uporablja ta program in o njem izdelujejo video vodiče. Teh je veliko in zavzemajo tako začetniška kot naprednejša področja. Nekaj si jih lahko pogledate tukaj.

Sistemsko je program bolj zahteven, vendar ga lahko z nekaj optimizacije poganjajo tudi slabši sistemi. Za bolj podrobne minimalne specifikacije si oglej povezavo. Je pa vredno omenit, da so imeli nekateri uporabniki na sistemih z operacijskim sistemom Windows težave z veliko porabo in zrušitvijo programa.

Več si lahko pogledate na njihovi spletni strani.

ShotCut

Shotcut: izgled grafičnega vmesnika.
This work by Linux Screenshots is licensed under CC BY 4.0 

Shotcut je še en program za urejanja videa, ki pa ni le brezplačen, ampak tudi odprtokoden (kar je odlično, če se želite sami malo poigrati s kodo). Za razliko od HitFilm Express-a in DaVinci Resolve-a, ki sta bolj napredna programa, je Shotcut namenjen uporabnikom, ki se še spoznavajo z montažo in urejanjem videa, kar pa ni nujno slaba stvar. Res je, da ima Shotcut manj naprednih orodij, je pa zato enostavnejši za uporabo, kar lahko začetniku (ali pa nekomu, ki se manj ukvarja s tem) prihrani veliko časa in živcev. Tudi, če nima vseh orodij, so pa tista, ki so dobro narejena, učinkovita in intuitivna, z rednimi posodobitvami se njihovo število le še povečuje. Grafični vmesnik ni najsodobnejši ali najlepši je pa za uporabo v šoli in preprosto urejanje več kot dober.

Njegov velik plus je tudi velik izbor formatov in ločljivosti videa, ki gre od SD vse do 4K resolucije. Seveda je pa zmožnost urejanja take ločljivosti videa odvisna od zmogljivosti vašega računalnika, ampak če standardiziramo, je program relativno nezahteven. Bolj podrobne minimalne zahteve sistema najdete na te povezavi.

Več si lahko pogledate na njihovi spletni strani.

DaVinci Resolve

Grafični vmesnik DaVinci Resolve.
This work © 2021 by BKelvisar is licensed under CC BY-SA 4.0 

DaVinci Resolve je od vseh programov, ki smo si jih ogledali še najbolj namenjen profesionalcem, kar pomeni, da je za začetnika težek za obvladanje, njegova ne tradicionalna postavitev pa mu tukaj nič ne koristi. Koristi pa mu vse kar lahko z njemu naredimo, saj vsebuje veliko orodij in efektov za urejanje videa, še več pa jih lahko najdemo v njegovi plačljivi različici. Grafični vmesnik je moderen in profesionalen, vendar se na njem veliko dogaja.

Njegov glavni adut je tako tudi njegov glavni primanjkljaj, narejen je, kot orodje za vse, ki ima vsa orodja, ki bi jih profesionalcev uporabljal, to pa z seboj prinese ostro krivuljo učenja, ki začetniku nikakor ni prijazna, vendar če mu uspe, bo znal uporabljati enega najboljših programov za urejanje videa in montažo. Na srečo obstaja veliko video vodičev, tako od ponudnika programa, kot tudi od samih uporabnikov, ki učenje olajšajo. Nekaj si jih lahko pogledate tukaj.

Več si lahko pogledate na njihovi spletni strani.

To so le trije bolj poznani programi, seveda pa je programov za urejanje in montažo videoposnetkov nešteto, številni med njimi so tudi brezplačni, zato je najbolje, da si vsak posameznik vzame čas in preizkusi nekaj programov in najde tistega, ki najbolj ustreza njemu. Ta prispevek naj služi le kot začetna točka.

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost