PN3: Moj dnevnik

Medpredmetna povezava s slovenščino za 8. razred osnovne šole, projekt Moj dnevnik

  • Tema naloge je pisanje spletnega dnevnika. Med seboj so prepletene prvine računalništva oz. izbirnega predmeta urejanje besedil in slovenščine. Naloga učencev je, da nekaj tednov zaporedoma pišejo svoj e-dnevnik. Tisti učenci, ki jim pisanje in urejanje besedil, ter nasplošno delo z računalnikom bolj leži pa lahko napišejo tudi blog objavo.
  • Spletni dnevnik je dostopen na naslednji povezavi . Učenci oblikujejo vsak svojo naslovnico znotraj celotnega dnevnika razreda, nato pa dopisujejo svoje vsakdanje prigode.
  • S tem, ko bodo vsi otroci pisali v enak dokument, bodo lahko prosto dostopali do dnevnikov svojih sošolcev in bili tako na tekočem z dogajanjem. Učitelj pa bo lahko ob koncu projekta natisnil zloženko in jo bodo tako lahko imeli učenci za spomin.
  • Naloga je primerna za tretje triletje in sicer 8. razred. V 8 razredu učenci že poznajo prvine dnevnika in blog, ter so že vešči uporabe spletnih urejevalnikov besedil.

 

Operativni učni cilji:

Učenci napišejo besedilo z urejevalnikom besedila. Upoštevajo prvine pisanja dnevnika, torej da je to osebno izpovedno besedilo, ki vključuje tudi čustva. Učenci oblikujejo naslovnico svojega dnevnika, ob izdelavi upoštevajo licence.

Opis aktivnosti:

Učenci bi se pred začetkom izvajanja projekta Moj dnevnik spoznali z uporabo storitev za delo v oblaku, kot sta Google Drive in Office 365. Pred nalogo pa bi z učenci tudi ponovila uporabo urejevalnikov besedil, kot je npr. Word.

Orodja za realizacijo:

Učenci bi za realizacijo projekta Moj dnevnik uporabljali Googlovo oblačno storitev Google Drive. Za oblikovanje naslovnice pa bi jim priporočila programe za urejanje slik, ki jih že poznajo npr. Inkscape. Poleg spletnih orodji bi za realizacijo potrebovali učbenik za slovenščino, saj se v njem nahajajo pravila za pisanje dnevnika in bloga.

Svoje znanje učenci lahko preverijo v kvizu Moj dnevnik
 

Viri:

https://www.gov.si/assets/ministrstva/MIZS/Dokumenti/Osnovna-sola/Ucni-nacrti/obvezni/UN_slovenscina.pdf
https://quizizz.com/join/
https://www.gov.si/assets/ministrstva/MIZS/Dokumenti/Osnovna-sola/Ucni-nacrti/izbirni/Neobvezni/Racunalnistvo_izbirni_neobvezni.pdf

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost