KV8: E-šolstvo

Za dano aktivnost sem testirala dva slovenska šolska portala, in sicer e-Asistent ter Lo.Polis. Oba sta primerna tako za učitelje, kot tudi učence in starše. Pri e-Asistentu sem si bolj podrobno ogledala module e-Dnevnik, e-Redovalnica in Razrednik, pri Lo.Polis pa sem si ogledala module Dnevnik, Redovalnica in Oddelek.

Modula e-Dnevnik in Dnevnik sta namenjena predvsem dodajanju učnih ur ter raznih dogodkov v urnik. Ko uro učitelj doda, se nato s klikom nanjo odpre novo okno. Tu lahko enostavno zabeleži manjkajoče učence, napiše naslov ter vsebino učne ure, k določenemu učencu doda pohvalo ali grajo, zabeleži, kaj imajo za domačo nalogo, na koncu pa uro tudi zaključi – to pomeni, da je bila ura izvršena. Pri obeh storitvah so ponujene možnosti zelo podobne, ampak menim, da pri tem modulu točko dobi e-Asistent. Predvsem zaradi preglednosti – vse je bolj ‘pri roki’, saj sem pri Lo.Polisu kar nekaj časa iskala, kam bi lahko vpisala pohvale oziroma graje.

Modula e-Redovalnica in Redovalnica sta namenjena, kot že ime pove, vpisovanju ocen, ki jih učenec pridobi pri določenem predmetu. Prav tako pa tukaj učitelj vpisuje napovedana ocenjevanja, na primer teste, ustne ocene in podobno. Pri vpisovanju ocen imata obe storitvi zelo podoben izgled ter funkcije. Mi je pa pri napovedovanju ocen v tem primeru bolj všeč Lo.Polis, saj je tu direktno prikazan mesečni koledar, na katerem lahko učitelj avtomatsko klikne + in doda ocenjevanje (pri e-Asistentu je za to potreben dodaten klik). Prav tako pa je pri načinu ocenjevanja več opcij kot pri e-Asistentu. Tu imamo pisno, ustno ocenjevanje, govorni nastop in celo praktični izdelek. Medtem ko ima e-Asistent samo pisne ter ustne ocene. Zato pri tem modulu mojo točko dobi Lo.Polis.

Na koncu pa sem si pogledala še modula Razrednik in Oddelek. Namenjena sta učitelju, ki je razrednik nekemu razredu. Tu ima učitelj pregled nad razredom kot celoto, kot tudi nad vsakim posameznim učencem. Zapisane so vse njegove ocene, katere predmete obiskuje, njegova ocenjevanja in domače naloge, prilagoditve (statusi), ki jih ima, kontakti staršev in še veliko več.  Obe storitvi zopet ponujata podobne stvari.

Tekom testiranja sem ugotovila, da tako e-Asistent kot tudi Lo.Polis ponujata učiteljem ogromno stvari, prav tako pa je tudi uporaba obeh dokaj enostavna ter priročna. Grafična podoba obeh se mi zdi zelo dovršena ter privlačna, da uporabniku izkušnjo s storitvijo še izboljša. Učitelju pa, ko se ta na storitev privadi, omogočata dober vpogled v otrokovo delo v šoli ter tudi njegov napredek – vse v povezavi z delom ima shranjeno na enem mestu. Prav tako pa je gotovo lažje pri tiskanju končnih spričeval s samo enim klikom na ‘Izpisi’. Prav tako je to dobro orodje za starše, da komunikacija z učitelji hitreje steče ter imajo tudi oni sproten dostop do otrokovih ocen, izostankov ter vsega ostalega, kar storitev ponuja.

 

(Skupno 38 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Komentarji: 1

  1. Avatar Zalenka's pravi:

    Kajaa, poglobljeno ste raziskali obe storitvi in njune funkcionalnosti. Pri večjem delu refleksije ste podali tudi svoje argumente. Naloga je dobro opravljena.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost