Multimedija in ROID

 Delo z multimedijo v vlogi ROID-a na šoli

V šolah je navadno tako, da učitelj računalništva dobi še vlogo ROID-a. Tako da se ta učitelj ne ukvarja le s poučevanjem učencev, temveč tudi s tem, da šolo oskrbi s tehnologijo.

ROID je tako vzdrževalec strojne in programske opreme ter administrator računalniškega omrežja. Izobražuje ali nudi pomoč drugim učiteljem, ki so na tem področju šibki. Skrbi za spletno stran, ozvočenje in prezentacijo na raznih šolskih prireditvah, sestankih. Ukvarja se z informiranjem drugih s pomočjo letakov in publikacij. Poleg vsega tega pa je tudi tisti, ki predlaga šoli, kakšno računalniško opremo naj bi šola kupila, in jo seveda tudi vzpostavi.

ROID je torej strokovnjak za računalništvo, ki organizira, koordinira in vodi informacijsko dejavnost na šoli s pomočjo računalniške tehnologije, nosilec in načrtovalec uporabe IKT v šoli.

Ker je delo ROID-a precej razgibano potrebuje tudi širok nabor znanja. Če povzamemo, vse kar se tiče računalništva pa še kaj malega zraven. Takšni učitelji namreč kaj kmalu postanejo »deklica za vse«. Tako potrebujejo teoretično znanje pa še veliko praktičnega iz razno raznih področij računalništva. Poleg tega imajo čut za ustvarjalnost in sistematičnost, saj to potrebujejo pri urejanju slik, posnetkov, spletne strani.

Prav tako mu izobraževanje ne sme delati težav, saj je tehnologija tako področje, ki se konstantno spreminja in mora ROID slediti novostim.

Menim, da je težavnost te funkcije zelo odvisna od samega kolektiva in odnosa z ostalimi učitelji. V primeru, da so učitelji za, da se izobrazijo iz osnov računalništva in skrbijo za svoje stvari lahko ROID počne tisto, za kar je res tam. Če pa vse prelagajo nanj ima pa veliko več dela.

Poleg tega menim, glede na trenuten razvoj tehnologij, bi moralo biti računalništvo že v osnovni šoli obvezen predmet, saj osnove potrebujemo pri večini poklicev in smo tako bolj zaposljivi.

 

MULTIMEDIJA

 

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna

 

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost