Multimedija in roid

Roid je ključni člen med šolo in modernimi tehnologijami. Naloga roida je, da skrbi za digitalno izobraževanje in opismenjevanje učiteljev in drugih strokovnih sodelavcev. Skrbi za ozvočenje in digitalno podporo šolskih prireditev, ureja spletno stran šole, pomaga učiteljem pri objavi člankov in poročil o različnih dejavnostih in ekskurzijah. Prav tako pa se ukvarja tudi z oblikovanjem letakov, šolskega časopisa in različnih publikacij. Poleg vsega zgoraj naštetega je naloga roida tudi to, da nakupuje novo računalniško opremo, odpravlja tehnične težave in nadzoruje delovanje strojne opreme.

Glede na to, da je danes večina učiteljev vešča uporabe računalnikov, imajo roidi malenkost olajšano delo, saj jih ne potrebujejo izobraževati o osnovnih znanjih o uporabi računalnika, temveč se lahko posvečajo bolj kompleksnim problemom. Roidi pa morajo vseeno biti pazljivi na to, da so v kolektivu še vedno učitelji, ki niso vešči uporabe računalnika, zato je v takem primeru dobrodošlo in zaželjeno, da jim roid priskoči na pomoč, zlasti pri uporabi spletnih dnevnikov in redovalnic.

Roid ni delovno mesto v šoli. Vlogo roida ponavadi prevzame učitelj računalništva. Tako rekoč opravlja dva poklica. Po eni strani se ukvarja z učenjem učencev, po drugi strani pa mora skrbeti za digitalno podporo, ter da vse stvari povezane s sodobno tehnologijo gladko tečejo. Ker se obveznosti, ki jih mora opraviti s popravljanjem računalnikov, urejanjem spletnih strani… ne štejejo v delavni čas, morajo roidi velikokrat delati v knjižnici ali voditi podaljšano bivanje. Zaradi širokega delavnega področja so po mojem mnenju roidi velikokrat preobremenjeni. Ta problem bi se dalo rešiti s tem, da bi roid postalo pravo delovno mesto, saj delo roida samoposebi zahteva veliko časa in potrpežljivosti.

Ker se roid veliko ukvarja tudi z grafičnim in multimedijskim urejanjem, se morajo spoznati na različne tipe grafik (vektorska, rastrska), spoznati pa se morajo tudi na številne različne urejevalnike, ki so jim nato vpomoč pri njihovem delu. Poleg grafike in multimedije se kot že omenjeno roidi ukvarjajo tudi z oblikovanjem spletnih strani. Zato je pomembno, da imajo ustrezno znanje uporabe HTML, CSS, Javascripta in številnih drugih programov in jezikov.

Delo roida je, če povzamemo razgibano in zanimivo. Noben delavni dan ni enak prejšnjemu. So pa tu tudi slabe lastnosti, kot npr. roid mora biti vedno na razpolago učiteljem, tudi po končanem delavniku, saj učitelji večino dela z računalnikom opravijo izven delavnega časa. Uspešen in dober roid postane učitelj, ki se stalno izobražuje, nadgrajuje svoje znanje in rad pomaga drugim učiteljem.

Zloženka neobvezni izbirni predmet

Celotno delo je objavljeno pod licenco Creative Commons priznanje avtorstva in deljenje pod enakimi pogoji.

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Komentarji: 1

  1. Avatar Zalenka's pravi:

    Sabina, dobro opravljena naloga. Zagotovo bi se učenci radi vpisali v vaš predmet.
    Alenka Žerovnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja